INSTAGRAM – POPULÆRT BLANDT TWEENS

Mange forældre lytter til rådet om at forbyde deres tweens at oprette en brugerprofil på det sociale medie Facebook. Både fordi aldersgrænsen er fastsat til 13 år, men også i høj grad fordi mange forældre vurderer, at deres børn er for unge til at kunne håndtere mediet – og ikke mindst dets faldgruber. 

Men det er jo ofte sådan, at hvor der er vilje, er der vej og og dette tilfælde er ingen undtagelse. Her kommer Instagram ind i billedet. I stedet for en facebook profil lykkes det ofte tweens at få trumfet en brugerprofil på det populære medie Instagram igennem hos mor og far. Et medie, der endnu ikke er så velkendt blandt forældre og som umiddelbart virker som en mere uskyldig app, hvor børn kan uploade og redigere billeder taget med mobiltelefonen.

 

Hvad mange forældre ikke er klar over er, at Instagram på mange måder minder meget om Facebook. Det er også et socialt netværk, der tilbyder dets brugere at uploade og dele billeder, få såkaldte “følgere” (på facebook venner) og ikke mindst likes og kommentarer på ens billeder. Af samme grund gælder faktisk samme regler på Instagram som på Facebook, at dets bruger mindst skal være fyldt 13 år for at bruge det. Det er dog en regel tweens let og elegant kan omgåes ved at ændre lidt i fødselsdatoen på profilen.

Men hvorfor er et sociale netværk som Instagram blevet så populære blandt børn helt ned i alderen 8-12 år ?
Man kommer ikke udenom, at det i høj grad skyldes vores tids tilgang og brug af online medier i dagligdagen. Det smitter i høj grad af på vores børn og da mange af dem allerede fra 8 års alderen bliver udstyret med en mobiltelefon med adgang til internettet, er det vel i bund og grund ikke så mærkeligt. De online medier er også en ny og spændende måde at skabe sociale relationer på og samtidig også et stort forum for selviscenesættelse eller “selfie”, som er et begreb, der vinder mere og mere indpas i vores kultur og ikke mindst vores børns kultur i dag. Kort fortalt er “selfie” et begreb, der dækker over det at tage et billede af sig selv i forskellige situationer og så poste det på diverse sociale medier, så andre kan se  og like det. I bund og grund er “selfie” faktisk meget det Instragram handler om og da børn i tweens alderne på mange måde søger accept og anerkendelse samt spejler sig i deres jævnaldrende er det helt naturligt at et sådan social forum bliver populært.

Men skal man som forældre være bekymret over sine børns brugerprofil på Instagram eller måske helt forbyde dem at oprette en?
Svaret behøver bestemt ikke at være ja. Ved at forbyde sine børn adgang til sociale medier afskærer man dem samtidig også i en vis grad fra deres vennekreds og et socialt forum, der betyder rigtig meget for dem. Forbyder man dem en konto er der også stor sandsynlighed for, at de opretter en profil i det skjulte, som man som forældre så slet ingen kontrol har over. Derfor er det ofte langt bedre, at man hjælper sine børn med at oprette en profil og så sætter nogle helt klare retningslinier for brugen af Instagram, så man sikre, at de lærer at omgåes det på en fornuftig måde. Nedenfor finder du råd og vejledning til, hvordan du som forældre kan håndtere din tweens brug af Instagram eller andre sociale medier.

  1. Vær selv til stede på mediet. Som forældre er det en god ide selv at oprette en brugerprofil på mediet, så man får en forståelse af, hvad og hvordan det bruges. Ligeledes kan man på den måde også “følge” ens barns færden på mediet.
  2. Lav fra starten nogle klare regler med din tween om, hvordan mediet må bruges. Hvis disse regler ikke overholdes, skal du sørger for at gøre det klart at kontoen bliver lukket.
  3. Opret brugerprofilen sammen med dit barn og sørg for at være med til at bestemme, hvor “privat” profilen skal gøres.
  4. Giv kun din tween lov til at følge eller blive fulgt (venskaber) af folk han/hun kender.
  5. Hold lidt øje med, hvad der foregår på din tweens instagram konto, enten ved af “følge” eller have adgang til den. Sørg dog for altid at fortælle dit ban, hvis du kigger profilen igennem, så de ikke føler sig udspioneret. Evt. kan man jo kigge den igennem sammen.
  6. Forklar din tween at alt, hvad der bliver postet på Instagram er “offentligt” også selvom det er en privat konto. Folk kan fx lave et screenshoot af det du poster og så genposte det senere.
  7. Hvis din tween har en smartphone, så sørg for der kun er adgang til internettet når der er WiFi medmindre der er fri dataflow på mobilabonnementet.
  8. Mind ofte din tween om ikke at dele for mange personlige informationer på Instagram og til ikke at bruge det til at lave sjov på andres bekostning.

Selvom du har sat nogle klare regler og din tween er meget ansvarsfuld, skal du være forberedt på at skulle holde øje med dit barns konto. Når du tillader din tween adgang til medier som Instagram, Facebook ect. åbnes dørene samtidig til udefra kommende billeder og kommentarer, som hverken din tween eller du som forældre kan kontrollere. Det skal ikke opfattes som overvågning, men i stedet som, at man hjælper og støtter sit barn til at håndtere et så åbent og anonymt medie, hvor man ikke altid kan være sikker på, hvem der gemmer sig bag profilen. Du skal være forberedt på at det kan vise sig nødvendigt at tage nogle mindre behagelige samtaler med din tween omkring upassende adfærd på sociale medier.

Når dette er sagt er Instagram også et sjovt og kreativt forum for din tween at bevæge sig i, der byder på mange timers sjov og underholdning.

Skrevet af teenstyle d. 07-11-2015 i Tweens og teens