Hvad er denim, og hvorfor er denimjeans oprindeligt blå?

hvorfor er denimjeans oprindeligt blå

”Cowboystof” er vi nok mange danskere, der kalder det. For her i Danmark er vi nemlig gode til at sætte denim i forbindelse med cowboys og klassiske blå cowboybukser eller ”blue jeans” . Men oprindeligt blev beklædning i denimstof faktisk lavet til hårdtarbejdende guldgravere i Californien. Læs med og bliv klogere på det stof, som milliarder af jeans verden over er skabt af.

Materialet denim

Først og fremmest er denim et bomuldsstof. Bomuld udvindes af frøhårene fra bomuldsplanter. De tekstiler, der laves af bomuld, er både komfortable, slidstærke, nemme at vaske og har en stor absorberingsevne. Det stof, der i dag bruges til jeans, består ikke nødvendigvis af ren bomuld, men kan f.eks. være kombineret med polyester eller viskose, lycra eller elastan for at gøre stoffet bedre isolerende, blødere eller mere strækbart.

Måden denim er vævet på kaldes kipervævet eller twill-trådet. Det betyder, at trådene er vævet sammen fra to retninger. De horisontale tråde kaldes veft, og de vertikale kaldes for varp. I denimstof er det ofte varpen, der er blevet farvet, mens veften er ufarvet. Hvis man ser nærmere på stoffet, kan man faktisk ane et smukt diagonalt mønster. Prøv selv at vende et par jeans på vrangen for at se, om de er ufarvede indeni? Hvis de er det, så kan du med stor sandsynlighed regne med, at du har fat i et par kipervævede jeans med farvet varp.

Denim og jeans

Når man siger denim, siger man også jeans. Og siger man jeans, siger man Levi-Strauss. Den ikoniske amerikanske jeansproducent er nemlig ikke til at komme udenom, når emnet er jeans. I forbindelse med det store ”Gold Rush” i 1800-tallets Californien, opstod et stort behov for slidstærkt arbejdstøj til de guldgravere, der arbejdede i guldminerne. Tidligere havde Levi-Strauss lavet bukser og overalls i sejldug, men med denim kunne guldgraverne ånde lettet op og udføre deres arbejde i både behageligt og slidstærkt tøj. Levi-Strauss og skrædderen Jacob Davis fik i 1873 patent på denimbukserne, som vi kender dem i dag – med kobbernitter og dobbeltsyninger på lommerne. Patentet udløb dog igen i 1890.

Ifølge historien er navnet denim opstået af udtrykket serge de Nîmes, der er fransk for twill fra Nîmes. Nîmes er den franske by, hvor denimstoffet originalt blev produceret. De Nîmes blev smeltet sammen til udtrykket denim. En anden historie lyder, at jeans-stof, altså denim, opstod i Italiens Genova, heraf ordet jeans.

Indigo

Den karakteristiske blå farve, som jeans originalt har, stammer fra det naturlige farvepigment, Indigo, fra Indien. Indigo betyder ”farven fra Indien” og pigmentet har blandt andet været brugt til indfarvning af mumiers klæder i Egypten. Indigo-pigmentet blev oprindeligt udvundet af indigoplanter, som urter, buske og små træer, men blev i starten af 1900-tallet erstattet med syntetiske alternativer.  Indigo blev oprindeligt brugt til at farve denim med, fordi det var billigt og nemt at arbejde med. Denim blev især populært i den vilde vestens gyldne ære i USA, da Strauss lavede de første indigofarvede ”blue jeans”.

I dag findes der jeans i mange forskellige farver, men teknisk set er det kun det blå kipervævede stof, der har en blå side, og en lys side, der hedder denim. Det skriver bloggeren Johanne Stenstrup fra modebloggen bedremode.nu.

Denim og modehistorien

De originale blå jeans eller ”blue jeans” har en særlig plads i modehistorien. Og måske er det derfor, vi er så vilde med dem? Blå jeans er blandt andet blevet brugt hos 1950’ernes ungdom, som et udtryk for socialt og politisk oprør mod deres forældres normer. I 1970’erne blev blå jeans tilgængelige for alle samfundslag, i 1980’erne blev slidt forvasket denim (stone washed denim) populært, og først i 1990’erne begyndte stoffet at blive farvet i andre farver, end den Indigoblå.

I dag er denimjeans den mest anvendte og udbredte beklædningsdel i verden. Men gennem tiden har moden spredt denimstoffet til andre beklædningsdele end jeans: jakker, nederdele, shorts og skjorter. Denim skaber en rå og cool stil. Især jeans har sin styrke, fordi de kan bruges af både mænd og kvinder, og fordi der findes utallige forskellige modeller, der gør det nemt, at finde et par, der passer lige til dig. Denim har også den fordel, at det generelt har en lang levetid i forhold til meget andet stof. Det kan klare en del knubs, og er attraktivt, fordi du får lov at beholde dine yndlingsjeans længe – især hvis du passer godt på dem! Se vores udvalg af blå denimjeans her til ham og hende og hvordan du passer bedst på dine jeans her.

Skrevet af Nina Pehn d. 14-05-2019 i Tøj & mode