FORMSPRING – NYT SOCIALT MEDIE, DER INDBYDER TIL MOBNING

Formspring er et nyt hurtig voksende online medie, der henvender sig specielt til unge i tweens og teenage alderen. Officielt skal man være 13 år for at oprette en konto, men ligesom på så mange andre medier er det nemt at lyve om sin alder og dermed få fri adgang til det sociale rum.


Konceptet bag Formspring er et medie, der adskiller sig fra andre sociale medier som fx Facebook, ved at være bygget op omkring spørgsmål og meningsmålinger. Her kan brugerne stille og svare på alle mulige slags spørgsmål samt få bud på andres holdninger og meninger til forskellige emner.
Som udgangspunkt lyder det jo ganske fornuftigt og som en god måde for ens barn at udvide sin horisont og viden inden for forskellige områder.
Men men men. Mediet har sin bagside. Det tilbyder nemlig sine brugere både at spørger og svare anonymt i forummet og ligger dermed også grund til en arena, hvor chikane, grænseoverskridende spørgsmål eller ligefrem trusler kan få frit spil. 

Formspring blev lanceret i USA i 2009 og har i dag 29 millioner brugere verden over. Hjemmesiden boomer og blandt danske tweens og teenager er det blevet et populært sted både at følge og blive fulgt af venner, bekendte og andre interesserede. Sloganet er enkelt “Ask my anything” – og som det antyder, giver det børn og unge mulighed for at spørger og lave meningsmålinger om alt mellem himmel og jord.
Men de frie grænser har dog også sin pris og flere unge i alderen 11-16 år har oplevet, at blive udsat for mobning eller deciderede trusler på Formspring. Kommentarer som “Du er klam og fed”, “Hvorfor er du så grim?” eller “Du skal dø!” er langt fra ualmindelige og samtidig nemme at poste når man kan gøre det helt anonymt og dermed ikke behøver stå til ansvar for sine udtalelser. Det gør unge mennesker til lette ofre for hinanden og andre bitre personers drillerier. Kommunikation bliver uligevægtig – især når den ene person er anonym og den anden kendt. Man er derfor langt mere sårbar på Formspring end fx på Facebook eller twitter, hvor begge afsender altid er kendte.

Eksperterne bekymret for Formspring
Formspring har gentagende gange været i medierne søgelys i forbindelse med internet mobning og eksperter i netsikkerhed advare mod det nye medie, der allerede er blevet meget populært i ungdomskulturen – også herhjemme.
I udlandet er Formspring bl.a. blevet sat i forbindelse med flere tragiske selvmord blandt unge. Det i kølvandet på massiv mobning og krænkelser via mediet.
Herhjemme oplever bl.a. flere skoler, at Formspring kan være med til at skabe stor utryghed blandt eleverne, fordi de ikke ved, hvem de kan stole på, når en afsender er ukendt. Pludselig kommer alle under mistanke og det skaber konflikter og sætter børnene under et stort pres.

Den digital mobning adskiller sig fra andre former for mobning, ved at børn kan være udsat for forfølgelse alle døgnets 24 timer og den samtidig kan virke meget massiv, fordi den er synlig for et stort antal kendte og ukendte brugere.

Som forældre kan det være svært helt at forbyde sit barn at agere på de forskellige sociale medier – herunder også Formspring. Derfor er det ofte en bedre ide i stedet at sætte sig og snakke med barnet omkring mediet, hvad man kan blive udsat for og ikke mindst hvordan man bedst agerer på det.
En snak om, hvad man signaliserer gennem de spørgsmål man stiller og samtidig også det man svarer. Hvordan det kan påvirke andre og at det samtidig kan læses af rigtig mange i det sociale rum.

Red Barnet har herhjemme forsøgt at komme i dialog med Formspring for at få dem til at slette indhold eller suspendere brugere, der opføre sig uhensigtsmæssigt på mediet. Det har Formspring dog indtil videre valgt ikke at reagere på.

Skrevet af umame d. 25-04-2014 i Tweens og teens