Undertøjsmoden – skabt af kropsidealer

shapewear, skønhedidealer, perfekt krop, korsettet, torpedo bh, strømpebukser, usikkerhed, krop, lingeri, sund og usund, kroppen

Det er interessant at se, hvordan kropsidealer har præget moden indenfor undertøj. Det gælder primært for kvinder. Undertøj former kroppen. Det kan give en forestilling om, at man har én form for krop. Det kan også fremhæve, at man har en anden form for krop.

Ses der tilbage i tiden, vil man kunne se et tilbagevendende kropsideal, frodighed. I gammel tid, kiggede mænd efter kvinder med frodige former, når de skulle vælge en partner. Det kan godt lyde lidt primitivt i dag, men om ikke andet, giver det god mening. Dengang så man nemlig det, at have fedt på kroppen, som et tegn på velstand. I selve ordet ligger også, at kvinder med denne kropsform, sås som de bedste til at producere børn. I vores kultur ser man ikke længere sådan på det, men det følger os altså alligevel.

Korsettet

I 1800 og start 1900 tallet skulle kvinders talje være minimal. Så minimal, at en normal talje i gennemsnit målte 47 cm.
Dette opnåede, de ikke via utallige løbeture og stramme diæter, det gik man nemlig ikke op i dengang. Men et korset kunne gøre underværker. Særligt i starten af 1900 tallet blev korsettet rigtig brugt på, hvad man i dag vil kalde en usund måde. Se hvor usund korsettet egentlig er i blogindlægget sundhed vs mode. Her var det nemlig ikke nok med den lille talje, brysterne skulle også skydes frem og numsen skulle tilbage. De kvindelige former skulle altså fremhæves mest muligt. Det gjorde, at kroppen blev presset deformt, i noget der fra siden har lignet et S.

Torpedo-brysterne

Omkring 1910 gik man over til et mindre deformt og et mere slankt kropsideal. Det var inspireret af ballettens verden. Altså smallere, sundere og rankere kroppe. Korsettet røg dog ikke, det blev bare brugt på en anden måde.

Efter krigstiden var den lille talje og korsettet, stadig ideelt. Det havde nu fået følgeskab, af strømpeholdere og torpedo-bh’en. Torpedo-bh’en fik brysterne til at stritte, som to pyramider. De fremhævede dem, hvilket var formålet. Kvinder skulle nemlig være feminine og sexede. Nogle kan måske huske Madonnas optræden i sådan en, under hendes Blond Ambition Tour i 1990. Det var dog mange år efter dens oprindelse.

Kropspølsen og strømpebuksen

I omkring 1960 lavede kvinderne oprør, over at de have været gjort til sexobjekter. Det resulterede i, et meget drenget kropsideal. Numsen og brysterne skulle presses flade, det blev gjort med kropspølsen. Det var en tubeformet top, som gik ned over numsen. Den var lavet i et materiale, som indeholdt en masse elastik og som rigtig kunne presse alt ind.
I 1970, hvor der stadig var stort fokus på kvinders frigørelse, kom strømpebuksen. Den symboliserede kroppens frie bevægelighed, og ikke mange år efter, smed kvinderne også bh’en.

Strømpebuksen er kendetegnende for hvad der kommer til at ske i 1970- og 1980’erne. Kvinder kan nemlig nu, forme deres krop lige som de vil. Det skaber en bølge, af forskellige former for gymnastik. I den forbindelse fødes de ikoniske looks med strømpebukser, bodystockings, svedbånd og benvarmere. Alt sammen i de vildeste pangfarver.

Et fornyet gensyn

Siden 1990’erne har der været flere tilbagevendende kropsidealer. Der blev igen stiftet bekendtskab med kropspølsen, dog i en løsere og mindre ubehagelig form. Denne gang havde den til formål, at få kroppen til at se så smal ud som muligt. Idealet er nemlig på dette tidspunkt, de uopnåelige supermodeller. Hånd i hånd med det går shapewear, som former kroppen og presser formerne ind.
Senere bliver den atletiske krop igen moderne.

Det frodige kropsideal kommer også tilbage, hvor store numser og bryster brillere. I den forbindelse har stof-bh’er vundet frem. Det har de fordi, at det sexede igen er kommet i fokus. Ikke på den samme undertrykkende måde som før. Men på en måde, hvor kvinderne har taget styringen over deres egen krop. Stof-bh’en viser brystet i en mere naturlig form og gør, at man i nogle situationer, kan skimte brystvorten. Den er mere behagelig at have på og viser, at intet skal formes på nogen bestemt måde.

Vær dit eget kropsideal

Alle kroppe er forskellige og det er svært, altid at kunne være med på kropsidealet. Derfor er det bedste, at skabe sit eget. Et som passer til én, gør én glad og får én til at føle sig sund og smuk. Så skal der heller ikke skiftes ud i undertøjsskuffen, når et nyt ideal træder til.

Moden opstår mange forskellige steder, i mange forskellige kulture. Vil du f.eks. blive klogere på, hvordan sko uden snørebånd blev til? Så læs med her.



Skrevet af Anna-Sofie Dall Johansen d. 08-12-2020 i Tøj & mode