For lidt søvn er farligt både for humøret og helbredet

Derfor er det vigtigt, at vi sørger for, at vores børn får en god sammenhængende nattesøvn, så de vågner friske og veludhvilet om morgenen. For lidt søvn påvirker nemlig ikke bare humøret, men også immunforsvaret og vigtige funktioner som hukommelse og indlæring. Nyere undersøgelser peger dog på, at tweens sover mindre end de faktisk reelt har behov for. Mange forældre er godt klar over problemet og ønsker at forsøge at ændre deres børns sovemønster. Men det helt store spørgsmål er: Hvor meget søvn behøver en tween så? 

Det nemme svar er, at børn ikke skal være trætte, når de vågner. De skal være friske og udhvilet. Er de ikke det, skal de tidligere i seng. Men svaret er dog mere kompliceret end det, for søvnbehovet er meget individuelt fra barn til barn. Mange forskellige faktorer spiller ind i forhold til tweens og søvn, nemlig alder, udviklingsfase, stress, fysisk aktivitet m.m. Eksperter vurderer, at børn i tweens årene gennemsnitlig har behov for 9 1/2 – 10 timers søvn om natten. Det set i forhold til teenager, der ca. har behov for 9 timers søvn og voksne, der har behov for ca. 8 timers søvn for at kunne fungere optimalt.

Nogle søvnforskere mener også, at tweens søvnbehov faktisk stiger med alderen. Det fordi børn, jo ældre de bliver, tilbringer mere tid i den “lette” søvnfase frem for den “dybe”.  I den “lette” søvn har børn mere tendens til at blive forstyrret at lyde og lys og derfor øges deres behov for søvn også. Forskellige søvn-relaterede undersøgelser påviser, at børn i alderen 6-14 år i dag sover en time mindre om natten end de gjorde for 30 år tilbage.

Hvorfor sover tweens ikke nok?
Der er mange forskellig faktorer, der kan have indflydelse på den manglende søvn hos tweens:

 •  Ingen faste sengetider: Manglende faste sengetider giver tweens et mere ureglmæssigt søvnmønster og kan være skyld i, de ikke får nok søvn, hver nat.  
 •  Dårligt sovemiljø: Tv, mobiltelefoner og andre medie i værelset kan virke forstyrrende og tidsrøvende. De kan være skyld i, at tweens “glemmer” at overholde deres sengetid.
 • Dagligdagens rutiner: Tidligt op om morgen (fx pga lang transporttid til skole), lektier om eftermiddagen, efter-skole og sociale aktiviteter har indflydelse på en tweens dagligdag og “tid” til søvn.
 • Familiens behov: Forældre, der arbejder sent, ønsker måske at tilbringe mere tid om aftenen sammen med deres børn, hvilket gør, at børnene kommer senere i seng.
 • Søvnløshed: Søvnløshed, mareridt, søvnapnø og andre søvnrelaterede problemer kan forringe søvnen væsentligt hos tweens.

Hvilken betydning har manglende søvn for tweens?
Symptomer på manglende søvn hos tweens kan være humørsvingninger, glemsomhed, irritation samt dårlig dømmekraft. Ligeledes påviser undersøgelser, at tweens og børn, der ikke får nok søvn, også får en markant dårligere indlæringsevne. Både hukommelsen, koncentrationen, kommunikationsevnerne og den kritiske/kreative tænkning bliver svækket.

Hjernen har behov for søvn så den kan bearbejde alt det den har lært i løbet af dagen og for at restituere og gøre sig klar til en ny. Fordi børns hjerne ikke er helt udviklet før de bliver omkring 10 år og da en stor del af udviklingen sker mens de sover, har de manglende timers søvn (der næsten bliver til en hel nat søvn på en uge) meget stor indflydelse på vores børn. Mange eksperter er også enige om, at manglende søvn i den alder også kan øge problemer i relation til koncentrationevne og tendens til at blive hyperaktive. Manglende søvn forringer også børns immunforsvar, så de har letter til at blive syge.

Hvad kan man som forældre gøre for at hjælpe sin tween til bedre søvn?
Med alderen er det vigtigt, at man som forældre hjælper ens børn til at forstå, hvor nødvendig søvn og et godt søvnmønster er for at kunne fungere i dagligdagen. Vi forældre kan bl.a. hjælpe ved:

 • At sørger for et godt og komfortabel værelse  for  vores tweens at sove i. Hvor der er mørkt, ikke for varmt samt ro og fred.
 • At holde værelset medie frit, så det kun tjener et formål – nemlig at sove.
 • At aftale en fast sengetid med sin tween (fx. i seng på et bestemt tidspunkt, lyset slukkes på bestemt tidspunkt) som overholdes helst hele ugen. 
 • At lave nogle gode og hyggelige aftenrutiner for sin tween  inden sengetid, så som fx. et varmt bad, læsning, lydbøger eller afslappende musik.  
 • At begrænse  brug af tv, computer, mobiltelefoner m.m. mindst 30 min. før sengetid så kroppen og hjerne får tid til at geare helt ned. 
 • At begrænse sin tweens indtag af koffeinindholdige drikke efter kl. 14. Sukkerholdige drikke og energidrikke indeholder stoffer, der påvirker kroppen, så den ikke føler sig træt. 
 • At overvejer aktiviteter efter skole, hvis disse har betydning for sengetiden. Find i samråd med din tween en god løsning på tingene. 
 • At sørger for sin tween får en sund og varieret kost. Skær ned på indtag af snacks og junkfood – især før sengetid. Vær opmærksom på barnets vægt og fysisk velbefindende. Studier viser, at børn, der ikke får nok søvn, er i større risiko for at blive overvægtige. Overvægt kan samtidig skabe søvnproblemer fx søvnapnø. 
 • At opmuntrer sin tween til en fysisk aktiv hverdag, da det giver en sund træthed – dog ikke aktiviteter tæt op af sovetider.  
 • At snakke med  lægen, hvis man oplever, at sin tween har søvnproblemer. De fleste søvnproblemer er forholdsvis nemme at behandle. 

Skrevet af teenstyle d. 28-08-2018 i Tweens og teens