Tager du skraldet?

bæredygtighed smider du skrald i naturen? Tager det langt tid at nedbryde affald

Som de fleste andre unge, verden over, sidder du nok hjemme med virtuel undervisning. Din skoledag er, måske, stadig lige så lang som før. Dog er det måske bare svære nu, at motivere sig selv, til at tage en lang gåtur, løbetur eller hoppe på cyklen.
Måske vil motivationen komme, hvis du vidste, du udover, at gøre noget godt for dig selv og din krop, så også gør noget godt for resten af verden?

Du smider, jeg samler – selv tak!

Hop i et par gode gåsko, en jakke på og en affaldspose i hånden. På din gåtur, vil du opdage, hvor meget affald og skrald der flyder rundt omkring i gader og grøfter. Du tænker nok mindre over det i hverdagen, fordi alle har hovedet fuld af planer. Oftest bevæger vi os kun rundt udenfor, hvis det handler om at transportere sig selv fra A til B.

Tilbage til din gåtur: Indenfor den første kilometer, vil der de fleste steder, blive samlet mellem en ½ til en hel pose affald. Det lyder måske voldsomt, men det er desværre sådan vores natur ser ud i dag. Mange har så travlt med at tænke på alt muligt andet. At de ikke tænker over, at engangsflasken, servietten eller plasticposen ikke hører til i naturen.

Mens du går rundt og samler skrald med god samvittighed, tygger du på et stykke tyggegummi. Det begynder at miste smagen, men du er jo langt væk hjemmefra nu, så hvad skal du dog gøre af det? Mange lever med ideen om, at et stykke tyggegummi er en form for mad, så det nedbrydes sikkert, som et æbleskrog, nemt i naturen. Desværre; du tager fejl! Tyggegummi er lavet af gummi, som er lavet af plastik – ja, du læste rigtigt, du går og tygger på plastik.

Et lille spor for dig, et kæmpe spor for naturen

Udover, at du tygger på plastik, så er tyggegummi – som mange andre kemisk fremstillede af ting, der er svære at nedbryde i naturen. Hvis vi bliver ved tyggegummiet, så tager det ca. 5 år, at nedbryde det. Tyggegummi er billigt at købe; ca. 25 øre pr. stykke. Det koster så bare mellem 2 til 10 kroner at fjerne.

Bor du inde i byen, vil du nok også hyppigere se efterladte cykler, indkøbsvogne og andre ting af jern og stål. Du synes måske 5 år lyder som lang tid, for at nedbryde tyggegummi, som forhåbentlig bliver nedbrudt i din levetid. For en indkøbsvogn derimod, der kan det tage helt op til 800 år! Forestil dig lige det: Den indkøbsvogn du og en ven kørte indkøbsvognsræs i, er først nedbrudt om 7-8 generationer. Det vil sige, dit tiptiptiptiptip-oldebarn.

Nå, men du er på gåtur. Du har taget din hund med, for den skal selvfølgelig også have luft. På et tidspunkt, skal din hund så på toilet, og den lægger en lille hundelort. Du er den gode hundeejer, der selvfølgelig samler hundelorten op i plasticpose, og går videre. Din tur har været lang indtil videre, og du ved, at du har langt hjem endnu. Til sidst konkluderer du, at du ikke gider at bære rundt på hundeposen mere. Du kigger lidt rundt, tjekker om der er andre, og smider så posen fra dig ind i krattet ved vejkanten.

Du går nu videre og tænker ikke mere over det. Det lille spor du lagde efter dig der, vil kunne ses lige præcis der, de næste 50 år. En hundelort i pose, nedbrydes efter 50 år. Havde du derimod været den “dårlige” hundeejer, der lader efterladenskaber ligge, så havde folk kun kunnet brokke sig over dit spor i 14 dage. 14 dage, det svarer til længden på folkeskolernes juleferie. Lidt tankevækkende, ik?

God stil der!

Du er nu kommet hjem fra din gåtur. Du har en kæmpe pose med andres affald med dig. Og ja, du kan godt klappe dig selv på skulderen – du har gjort naturen en kæmpe hjælp. For lige at sætte prikken over i’et, så kan du affaldssortere affaldet.

Mange kommuner affaldssorterer allerede, og måske gør I det også, hos dig. Det kan være svært at finde ud af, hvordan du helt præcist skal affaldssortere. Det afhænger også af, hvordan din kommune behandler affaldet. Det kunne du jo passende bruge lidt fritid på at sætte dig ind i, nu hvor du alligevel går rundt derhjemme.

En god start til affaldssortering i hjemmet, er sortering af organisk og brændbart materiale. Det er simpelt, og en god måde at øve sig lidt på. Går du et skridt videre, kan du begynde at sortere plastik fra brændbart. Undersøgelse viser, at for hvert kilo plastikaffald, der genanvendes istedet for, at blive sendt direkte til forbrænding, kan der spares, hvad der svarer til en gennemsnitlig husholdnings standbyforbrug til alle elektriske apparater i 14 dage.

Du kunne jo eventuelt prøve at komme ind i en vane, hvor du går en tur og samler skrald et par gange om ugen, nu hvor du alligevel er hjemsendt på grund af Corona. Det gør det i hvert fald nemmere, at holde den gode stil, når du kommer tilbage i en normal hverdag igen.

Mister du motivationen en dag, så tænk over, hvor længe dine handlinger, sætter (de forkerte) spor efter dig – det håber jeg, er motivation nok.

Skrevet af Julie Hölck Østergaard d. 17-04-2020 i Bæredygtighed, Tweens og teens