Skolestart; Spring med åbne arme!

Unges motivation til at blive elev igen, skolestart i folkeskole, efterskole, eller gymnasiet

Sommerferien er ved at nærme sig sin afslutning. Det betyder for rigtig mange, at skolebænken og den ”kedelige” hverdag venter. Det kommer dog i år nok ikke til at være, som det plejer. Ikke nok med, at du skal rykke et klassetrin op eller måske starte på en helt ny skole, så har du også Corona at tage stilling til, som stadig florere rundt i samfundet.

Passer jeg ind?

Ofte kan det føles lidt ensomt, at skulle starte på en hel ny skole, hvor du skal lære en masse nye mennesker at kende. Det kan være svært at føle, at du passer ind et nyt sted, netop fordi du, som alle andre dømmer personer ud fra et førstehåndsindtryk. Det kan være ufatteligt angstprovokerende, de første dage, indtil du lige finder din plads på hylden. Derfor er det også vigtigt, at rette ryggen, og vise den bedste side af dig selv. Vises din bedste side fra starten. Så vil folks førstehåndsindtryk også passe bedre med, hvordan de vil lære dig at kende efterfølgende. På den måde, opnår du også de ægte venskaber, hvor I hurtigt lære hinanden at kende ud og ind.

Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort bare at springe ud i det. Men når der er opstart et nyt sted, er det bedste du kan gøre at finde din egen grænse også skubbe den en lille smule længere.

Udover, at du skal give ud af dig selv, når folk prøver at lære dig at kende. Skal du omvendt også virke åben og interesseret i at lære andre at kende. Er man lidt genert, kommer man nemt til at virke reserveret. Det kan få folk til at miste interessen for at lære dig at kende, da det nemt kan komme til at virke som om, du føler dig bedre, end dem du omgås.

Dit tøjvalg den første dag, kan faktisk også have indflydelse på, hvilket indtryk de vil få af dig. Vælg noget lyst og farverigt tøj, gerne grøn, blå eller gul, da de symboliserer håb, loyalitet og glæde. Folk der bevæger sig rundt omkring dig, vil få signaler fra deres hjerne om, at bemærke dig, da hjernen bliver fænget af farverne. Vælger du at tage sort eller mere basic farver på, opfatter hjernen dig ikke på samme måde. Hjernen vil bare registrere dig som ”en del af mængden”.

Lad ikk’ Corona ødelægge mere

For mange af os, har vi de seneste måneder haft en hverdag bag hjemmets fire vægge. Det kan derfor være svært lige pludselig at blande sig med folk igen. Udover at snakke sammen, kan der også ofte dannes relationer ved kropskontakt. Det at dele et bord med andre, sidde ”tæt” på hinanden gør, at ens intimsfære ofte indskrænkes, og på den måde danner relationer. På grund af Covid-19 kan vi jo ikke være tæt på hinanden på samme måde længere. Derfor vil chancen for, at der går længere tid, inden vi opnår relationer som tidligere også være stor. Netop derfor er det også ekstra vigtigt i år, at vi lukker øjnene lidt for alt det akavede og i stedet bare springer ud i det.

Det er de færreste, der virkelig nyder, at starte et nyt sted, de første dage. Alting er bare så ufattelig akavet, og alt den forvirring omkring at man hverken kan finde det rigtige klasselokale eller toiletterne. Men i år, er det ekstra vigtigt, at vi spørger os selv, ”Hvad er det værste, der kan ske?” Og ellers bare smiler til hinanden, kigger op og springer ud i det. Det hele skal nok gå alligevel.

Skrevet af Julie Hölck Østergaard d. 19-08-2020 i Skoleliv, Tweens og teens