Pytknappen; et tryk og du er videre!

Pytknappen eller Push Once gør din hverdag mere afslappet

Hverdagen kan være stresset og ikke mindst presset. Du føler måske, at du skal stå til ansvar overfor alt og alle. Du skal præstere overfor dine forældre derhjemme, du skal tage ansvar overfor dine søskende, vise at du er arrangeret i skolen, og samtidig skal du passe på dig selv.

Du render anspændt rundt, stresser dit hoved og føler du skal præstere positivt og overskudsagtig overfor alle.

For en gangs skyld;
Sænk skulderne, træk vejret og sig “PYT”

Det sidste stykke tid har der været det ene og det andet i nyhederne, som vi skal forholde os til. Det kan for mange fylde ekstra meget i hovedet, fordi vi måske ikke rigtig ved, hvad der er hoved og hale i det hele. Igen; sig “pyt” og træk vejret.

Hvad betyder pyt?

Ordet pyt er i sin oprindelse brugt som en ed med betydning “helvede”.
Ordet bruges som et udråbsord, i hentydning til, at man er ligeglad med noget, eller at noget er uden betydning.

I Danmark ligger vi i toppen af skalaen for verdens lykkeligste land. Denne titel kommer, efter manges mening af vores trang og mulighed for at sige pyt. Vi bliver bedre og bedre til det, og på den måde bliver vi også bedre til at slippe presset og på at forebygge stress.

Vigtigste punkt; tag dig tid til dig selv

Pyt kan siges på mange måder og overfor mange, men vigtigst af alt er, at vi siger det overfor os selv. Det er vigtigt, vi tør sige “pyt” overfor os selv, hvis vi laver fejl. Alle mennesker laver fejl, hvis ikke man laver fejl, prøver man ikke noget nyt.
Udover at vi skal turde fejle, skal vi også huske at “pytte” nogle arrangementer og planer. Vi skal huske at passe på os selv, og vælge alenetid over andre engang imellem. Det tager tid at acceptere, at vi ikke kan præstere top hver gang, og at kroppen engang imellem har brug for en pause til at slappe af.

Et pyt i fysisk form

Det kan være svært at sige pyt til sig selv, for tingene vil stadig for mange, irritere en efterfølgende. Derfor er den såkaldte “Pyt-knap” blevet udviklet. Pytknappen består af en knap, med “PYT” skrevet på toppen. Når der bliver trykket på knappen, siger en mekanisk stemme “Pyt med det” eller “Træk vejret dybt”. Det kan måske lyde irriterende, at en hippielignende stemme springer frem. Der fortæller os, at det hele nok skal gå, når vi lige har trådt i spinaten og egentlig bare er lettere træt af det hele. Men det viser sig, at for mange hjælper det, at en anden fortæller os, at det ikke er nødvendigt at græde over spildt mælk, og at livet nok skal gå videre.

“Pyt” er ofte noget børn får at vide, når de er små for at lære, at det er okay at fejle. Det er desværre noget, der ofte bliver glemt, jo ældre vi bliver. Hvis du dumper en opgave i skolen, fordi du har misforstået den, eller din veninde glemmer en aftale – så sig pyt. Der skal selvfølgelig ikke “pyttes” på alting, men ved at sige pyt, skabes der mindre dårlig samvittighed og negativitet, som vil blive vendt til det positive, vi ofte efterfølgende nemmere kan grine af.

Pyt er for alle aldre

En perfekt fødselsdagsgave til dine forældre, kunne jo også være en pytknap. Jo ældre du bliver, desto flere krav og forventinger, har dine forældre også til dig. Det kan være hårdt for unge med forvirrende hjerner nogle gange at huske det hele, og konstant at skulle leve op til forældrenes krav. Så for dem vil det nok også være meget sundt, at kunne sige pyt til deres børn.
Mind dem også om, at du er ung og skal prøve grænser, så hvis de føler, du gør noget, de måske ikke ville have gjort; så må de sige pyt og håbe på, at du selv kan styre situationen.

Pytknappen, lige ved hånden

Hvis du er lidt klodset, eller bare enormt perfektionistisk, er det en god ide altid at have en pytknap tæt på. Måske, af den grund, har virksomheder gjort det muligt, at have pytknappen lige ved hånden hele tiden. Der er nemlig udviklet appen “Pyt knap”, som kan findes på appstore.

Skrevet af Julie Hölck Østergaard d. 27-03-2020 i Fritid, Tweens og teens