Næste år vil jeg…

hvordan overholder jeg mine mål for næste år - mit nytårsforsæt

“I år skal jeg bruge lidt færre penge på tøj”, “I år vil jeg tænke mere på klimaet”, “I år vil jeg blive bedre til at tænke på andre”, “I år vil jeg begynde at træne” ja, du kender det sikkert. Et nyt år begynder. Du laver lange lister over alle dine mål for, hvordan i år bliver året, du opnår alle dine mål. Der kan dog være langt fra tanke til handling. For hvordan er det så lige, du skal vinde over dovenskaben efter en lang kedelig skoledag?

1. Vær nu lidt realistisk!

Nej, det er de færreste, som virkelig magter fra den ene dag til den anden at gå fra kødelsker til veganer, eller stoppe med at spise alt med sukker og løbe 20 km hver dag. Men husk at være realistisk omkring målene; Hvad har du helt ærligt overskud og lyst til og ikke mindst, hvilke muligheder har du til rådighed både i forhold til penge, men også dine omgivelser.

2. Skriv det ned!

Find en blyant og noget papir – også ellers bare gå igang. Det lyder dødkedeligt, men ved at lave en nøjagtig plan over, hvad dine mål er, så bliver det også nemmere at huske alle målene. Hæng sedlen op et sted, du ikke kan undgå at se den. På den måde vil du automatisk blive mindet om dine mål. Når du hele tiden bliver mindet om dem, vil din dårlige samvittighed også spille ind, når du prøver at finde dårlige undskyldninger for at lade være i dag.

Lav bestemte tidspunkter, du skal opfylde de forskellige punkter på listen på. For eksempel, vil en løbetur være passende, når du kommer hjem fra skole? Når du kommer hjem fra skole, har du to muligheder; enten at lægge dig og dovne i din seng, eller løbe en dejlig frisk tur, få fornyet energi og være klar til at lave en masse lektier.

3. Mål sammen med andre

Det er altid en god ide at fortælle andre om dine mål. Så bekræfter du ikke kun dine mål overfor dig selv. Ved at fortælle det til andre, binder du dig også mere til det, og på den måde kan det også fungere som motivation. Det kan jo være, at dine venner og veninder har samme mål, hvor I så kan motivere hinanden. En løbetur bliver oftest sjovere og mindre hård, hvis du vælger at løbe med andre.

“I dag må jeg godt”

Der skal oftest kæmpes lidt for at nå sine mål. Derfor er det også den fedeste følelse, når du endelig er i mål. Nogle dage, kan det føles som om, der er lang vej mod mål. Derfor kan det være nødvendigt med en “slaggerdag”. En dag, hvor du gør det, du allerhelst vil, om det så er at løbe en kortere tur, eller kvitte løbeturen helt og bare se en film med popcorn til, så gør endelig det! Det skal være sjovt at opfylde sine mål – det giver motivation. Dog husk på, at jo flere slaggerdage, du tager, jo længere tid kan der gå, inden du når dit mål 100%. Bestem et maks antal slaggerdage du må have, i løbet af året, måneden eller ugen, inden du starter dit nytårsforsæt.

Husk også, at et nytårsforsæt ikke nødvendigvis behøver være sixpack inden sommerferien, redde klimaet eller stoppe med at spise slik. Det kan lige så godt være små hyggelige ting, som bare vil gøre din hverdag lidt bedre. Det kan være at smile til en fremmed på gaden, hjælpe din mor eller far med aftensmaden, lægge mobilen mere fra dig eller blot rydde op på dit værelse lidt oftere.

Skrevet af Julie Hölck Østergaard d. 10-01-2020 i Personlige indlæg, Tweens og teens