Kan jeg stadig komme videre?

Overgang fra folkeskole til gymnasiet er mine karakter gode nok, hjemmeundervisning indhente alt lektier

Efter en lang corona-nedlukning og sommerferie, er eleverne tilbage i skolen. Endelig kan du få gang i en “normal” hverdag blandt venner igen. Men følger Coronaens spor dig i det nye skoleår?

For mange, er det en lettelse at kunne komme tilbage på skolebænken blandt venner og veninder igen. Det at få en hverdag, der ligner normalen lidt mere, end hvad vi har været vant til de seneste måneder. Dog kan det for nogen være med en klump i halsen og uro i maven, for hvad nu hvis den virtuelle undervisnings kår, har betydet at mit niveau er faldet?

Op i klasse; ned i niveau

For mange betyder det at stige et klassetrin, især fra folkeskole til gymnasium, at ens karaktergennemsnit falder. Derfor skal man være ekstra god til at følge med i undervisningen. Sådan er det i hvert fald ved “normale” omstændigheder. Og nu sidder du måske og tænker; men det er jo ikke normale omstændigheder? Nej, og netop her ligger problemet.

Du sidder måske som mange andre unge og føler, at du er kommet bagud i den sidste del af skoleåret. Du har måske haft svært ved at forstå og følge med, når det hele har foregået gennem computerskærmen hjemme på værelset. Det kan også være, at du normalvis har svært ved at holde fokus og koncentration. Så har det måske været ekstra svært at sidde hjemme med det hele.

Og nu sidder du så her, et klassetrin højere. Lærerne er allerede begyndt at forberede jer på afsluttende prøver og eksamener til sommer. Du sidder som resten af klassen, med bankende hjerter – for kan I egentlig klare jer? Kan I bestå folkeskolen, eller generelle eksamener, nu når I er gået glip af så meget sidste år. Lærerne fortæller jer måske, at I selv skal læse op på det, I ikke har forstået fra sidste år.

Dan et system i hverdagen

Det kan virke totalt uoverskueligt, både at lave lektier og følge med i forløbene i dette skoleår. Samtidig med, du ønsker at læse op på sidste forløb. Derfor, er det vigtigt, at du får skabt dig et system – et skema, over hvad du vil bruge din fritid og generelt din tid på. I skemaet skriver du ind, hvilke dage du har fritidsaktiviteter, og de dage du har fri. Så deler du op, hvornår du kan forberede lektier, og hvornår du læser op på, hvad du er gået glip af.

Formålet er, at der dannes et overblik, og på den måde, undgår du unødvendig stress, og samtidig slipper du væk fra følelsen af ikke at være forberedt.

Fremtid?

Ideen med skemaet er ikke kun at få overblik, efter Coronaens aftryk. Det er også en helt perfekt måde at holde styr på lektier, afleveringer og fritid, når du begynder på videregående uddannelser og studier.

Fordelen ved, at læse op løbende på det, du gik glip af sidste år er, at din lærer også har en chance for at hjælpe dig. Begynder du først at læse op lige inden din eksamen. Så har dine klassekammerater jo også en masse spørgsmål, og lærerne vil ikke have den samme tid til at hjælpe dig.

Føler du dig stadig slet ikke tryg, og stresser du allerede nu over, at du føler dig alt for langt bagud, kan du altid tage kontakt til en lærer eller studievejleder. Så har de måske nogle flere og andre råd, som kan gøre dig lidt mere tryg ved hele situationen.

Skrevet af Julie Hölck Østergaard d. 28-09-2020 i Skoleliv, Tweens og teens