Hvorfor alle bør se Ultra Smider Tøjet

kropsidealer, findes ingen perfekte krop, kvindekrop, mandekrop, flov, skam, dårligt med min krop, dr1 ultra

DR Ultra er aktuel med anden sæson af Ultra Smider Tøjet, og det har vakt opmærksomhed på den anden side af kloden. Store medier som New York Times roser programmet i stor stil. Det er der god grund til, for her er der nemlig frit udsyn til vidt forskellige kroppe i alle størrelser, og der er ingen dumme spørgsmål.

Alle kroppe er forskellige

Der bliver virkelig smidt tøjet, når DR Ultra inviterer 5 nøgne voksne og en nysgerrig folkeskoleklasse ind i studiet. Her bliver børnene eksponeret for helt almindelige kroppe og får lov til at spørge om lige dét, der falder dem ind. Konceptet er korte episoder, som hver har fokus på et tema, fx “mærket af livet,tissemænd“, “hud og hår” og “nøgne numser”. Ultra sørger for en mangfoldig gruppe, hvor de fleste farver og størrelser er repræsenteret. Netop for at vise, at kroppen kan se ud på mange forskellige måder. At den både kan være skæv, mangle et ben, være tyk, tynd og have lange bryster.

Ikke de kroppe vi ser på Instagram

I programmets start lyder en disclaimer: “Om lidt er der nøgne mennesker på skærmen, venner. Det bliver hudløst ærligt og hårrejsende spændende”. Det er nemlig ikke ofte, at vi får vist nøgne mennesker på TV. I hvert fald ikke uden de har været forbi photoshop. Vi bliver konstant konfronteret med kroppe på de sociale medier, og her hersker der et meget entydigt billede af den “perfekte” krop. Et ideal der er svært at leve op til, og som hurtigt kan efterlade én med en følelse af, at have en forkert krop. Det er et problem, hvis børn og unge vokser op i en verden, hvor de tror, de skal have en krop som et instagramfilter. Men det er ikke underligt, hvis de gør. For helt almindelige kroppe med deller, rynker og ar bliver ofte gemt væk. Vi er blevet kropsforskrækkede i samfundet, men heldigvis er de ikke blufærdige på Ultra. Her får alt lov til at hænge!

Min krop er okay, som den er

Det er smaddergodt TV, for både børn, unge og voksne, når de 5 voksne lader kåberne falde. Et øjeblik er der musestille i studiet. Koncentrerede øjnene spærres op og mundene står på vid gab. Lige indtil tavsheden brydes og der er åben for spørgetime, så flyver alle hænderne i vejret. Børnenes tilgang er umiddelbar og alt er tilladt at spørge om. Her lyder bl.a. fra salen; “er der en normal str. tissekone?”, “er I tilfredse med jeres krop?” , “fik I nogensinde rigtig mange bumser?”

Gode oprigtige spørgsmål, som børnene higer efter at få svar på. Noget tyder på, at er ikke findes så mange andre steder, hvor man frit kan spørge. Et svar fra de voksne går ofte igen. At de har gjort en masse for at ændre deres krop. Barberet sig, været på slankekur, købt en masse dyre produkter. Alt sammen for, at føle sig mindre forkert. Og budskabet er det samme hver gang: At de fik et meget sundere forhold til deres krop, da de accepterede den. Den er nemlig helt normal, og okay som den er!

Læg kropsskammen på hylden!

Værten Jannick introducerer programmet med ordene “Jeg synes, vi skal lade være med gå og være bange for vores kroppe, og hvordan den ser ud”. Det er lige præcis, det vi skal. Vi skal lægge kropsskammen på hylden. For ingen bør være kede af den krop de har fået. Om den er stor, lille, har stomi eller appelsinhud. Dét viser de på DR Ultra, og det skal vi være bedre til at sige til hinanden – og især til vores børn. Og vi skal ikke bare sige det, men også vise det. Børn skal ikke afskærmes for, hvordan helt almindelige kroppe ser ud, for herre gud, det er jo blot kroppe. Derfor bør alle se Ultra Smider Tøjet!

Skrevet af Clara Johanne Selsmark d. 16-10-2020 i Fritid, Sundhed, Tweens og teens