Genanvendeligt polyester

Hvorfor er polyester godt for miljøet, genanvendelse og bæredygtighed, fiber der kan genbrugs, derfor skal du købe polyester materiale

Genanvendeligt polyester er en ting, som flere og flere modebrands er begyndt at bruge. Det er efterhånden nogle år siden, man begyndte at lave fleecetrøjer i materialet. Nu har det altså fået en større revolution og bliver brugt til badetøj, sportstøj og regntøj, såvel som festlige kjoler og klassiske skjorter. Men hvad er genanvendeligt polyester egentligt, og hvad er det godt for?

Hvad er genanvendeligt polyester?

Umiddelbart vil nogle nok tro, at genanvendeligt polyester bliver fremstillet af brugte polyester tekstiler. Altså gamle skjorter, kjoler, regnjakker etc.. Men faktisk er størstedelen af de items, der bliver fremstillet af genanvendeligt polyester, lavet af gamle PET-flasker/ plastikflasker.

Hvorfor er genanvendeligt polyester godt?

Mange har fået et lidt skævt syn på polyester, fordi det bliver fremstillet af det, det gør, og i nogle tilfælde er ubehageligt af have på. Helt grundlæggende er polyester ikke særlig miljøvenligt, men det at genanvende, det er et skridt på vejen. Et rigtig stort skridt på vejen.
På trods af at selve grundmaterialet ikke er miljøvenligt og bæredygtigt, så kan de færdige produkter på sin vis godt blive det.

Når man snakker om tøjets bæredygtighed, har forbrugeren et stort ansvar. Polyester har nemlig mange gode egenskaber, som gør, at det kan have et langt liv. Dog ses det ofte, at produkter i polyester hurtigt bliver udskiftet og derved kommer til at have en relativ kort levetid. Så overvej lige igen inden køb af et produkt i dette materiale, hvad det skal bruges til, og om det føles ubehageligt på nogen måde.

Polyesters/genanvendeligt polyesters egenskaber:
– God holdbarhed
– Godt strækbarhed
– Vandafvisende (afhængig af belægningsmateriale mm.)
– Hurtigtørrende
– Nemt at pleje/rengøre

Hvordan finder jeg produkter i materialet?

På teenstyle.dk er det nemt og hurtigt at finde produkter, som er lavet af genanvendeligt polyester. Det gøres ved at skrive “genanvendeligt polyester” i søgefeltet, som forestiller et forstørrelsesglas. Via denne søgning, vil der komme de produkter frem, som indeholder det genanvendelige materiale.
Vær opmærksom på, at ikke alle produkter der dukke op er lavet af genanvendeligt polyester. Flere af dem er blot lavet af (virgin) polyester. Men der er altid mulighed for at se, hvilke materialer de forskellige styles er lavet af. Det ses i beskrivelsen, under Materiale.

Hvilke af teenstyles mærker anvender genanvendeligt polyester?

På teenstyle kan man finde flere gode mærker, som benytter sig af det genanvendelige materiale. Da det først lige er startet, det gode tiltag, er det mærkerne her, der gælder på nuværende tidspunkt:

  • Petit by Sofie Schnoor
  • Only
  • Jack and Jones
  • Tommy Hilfiger (genanvendelig polyamide)

Hvorfor laver de overstående mærker ikke tøj af 100% genanvendeligt polyester?

De fleste brands får tilsendt metervareprøver i forbindelse med opstart af nye kollektioner. Disse metervare er allerede vævet. Derfor kan bandsne fx. vælge om de vil have 20% eller 100% genanvendeligt polyester til deres styles. Da materialerne selvfølgelig ser forskellige ud og har forskellige egenskaber, bliver det mest miljøvenlige ikke altid valgt. Men det der passer bedst ind i jeres kollektioner.

Synes man som forbruger, at genanvendelige materialer er vejen frem, så kan man være med til at gøre det mere set. Det kan man gøre ved selv at købe produkter i materialet og/eller at anbefale det til andre.
Desto større efterspørgslen der er fra forbrugerne, desto større aktion tager producenterne.

Er du stadig lidt bange for syntetiske materialer og ikke rigtig ved hvad de kan. Kan du læse mere om dem her, samt hvordan materialerne bliver genanvendt.

Skrevet af Anna-Sofie Dall Johansen d. 30-07-2020 i Bæredygtighed, Tøj & mode