FORSTÅ DIN TWEEN – Kompliceret og humørsvingende

Det er nogle af de ord, mange forældre til tweens kan nikke genkendende til. Det er en fase i deres liv, hvor de udvikler sig fra at være “børn” til at blive teenagers – med alt, hvad det indebærer. For at kunne hjælpe din tween godt igennem denne fase i livet, er det vigtigt, at du som forældre forsøger at anskue verden fra dit barns synsvinkel. Kort sagt du skal lære at forstå din tween. Nedenfor er beskrevet nogle problemstillinger, som er vigtige at være opmærksom på, når du skal forstå og relaterer til din tween. 

  1. Forstå begrebet tween
    Fornemmer du, at dit barn nærmer sig tween fasen eller er han eller hun måske allerede i den? Er dit barn klar til de udfordringer, der venter forud og er du som forældre klar til det? Man kan sige, at tweens befinder sig imellem to verdner. De er ikke teenagers endnu, men de er heller ikke små børn længere. Tweens årene er en udviklingsperiode, der byder på mange glæder, men også mange udfordringer og bekymringer. Både for dit barn, men også for dig som forældre.
    Det kan til tider være svært at se dit barn gå gennem denne udviklingsfase, især fordi du som forældre kender til de udfordringer (skole og lektier, sociale udfordringer og gruppepres, hormonelle forandringer i kroppen osv.), der ligger og venter forude. På den anden side skal du også huske på, at dit barn vokser med opgaven og at du som forældre sidder i første række til at opleve og bidrage til denne udvikling.
  2. Du er dit barns vigtigst ressource
    Nogle af de største udfordringer dit barn møder i tweensårene er at lære at håndtere puberteten, skole/lektier samt sociale problemer og gruppepres. Som forældre er det vigtig at huske, at du i den forbindelse udgør dit barns vigtigste ressource til at hjælpe og støtte. Det ikke mindst i kraft af, at du som forældre selv har stået overfor de samme udfordringer da du var i den alder. Der er en masse erfaring at trække på, hvis du forsøger at huske tilbage på, hvordan du selv taklede problemerne dengang og hvilke følelser du gik igennem.
  3. Tweens bruger mere tid sammen med vennerne
    I tweens alderen er det normalt, at børn begynder at trække sig lidt mere fra familien og i stedet udvider vennekredsen og bruger mere tid sammen med dem. De vil måske fortrække en fredag aften sammen med en ven eller veninde frem for en hyggelig filmaften sammen med familien. Det er vigtigt, at du som forældre ikke tager det personligt, men forstår at det også er en del af tweens udviklingen og det at lære at blive selvstændig. Det er dog vigtigt at bevare den tætte kontakt med din tween og sørger for, der er tid til at lave nogle hyggelige aktiviteter sammen. Det er også en god ide, at bruge energi på at lære dit barns venner at kende, så du ved, hvem de omgåes. Det kan mdu gøre ved at invitere venner med til forskellige familieaktiviteter engang imellem.
  4. Tweens kan også blive deprimeret
    Det kan være svært at forstå, men selv børn helt ned i 9 års alderen kan lide af depression. Det er sjældent – men det sker. Du skal huske på, at dit barn står over for mange udfordringer på ganske kort tid mens de er tweens. Mobning, flere lektier, problemer i vennekredsen, puberteten/hormoner m.m. Udfordringer, der alle kan bidrage til at vække følelser som stress og angst hos tweens. At lære tegnene på stress at kende, er derfor det første skridt på vejen til at hjælpe din tween med at håndtere sådanne situationer.
  5. Tweens kender til stress
    Lektier, tests, manglende søvn og en overbooket kalender med pligter og fritidsaktiviteter er alle ting, som kan være med til at give stress. Derfor er det vigtigt, at du som forældre griber ind, når du fornemmer, at din tween har for meget om ørerne. Sørg for at hjælpe med at skære ned på dit barns aktivitetsniveau, hvis du oplever, at han eller hun ikke har nok fritid til at lege i eller slappe af. Sørg også for, at dit barn får en sund og varieret kost samt en god nattesøvn. Ved at forsøge at forebygge mod tween stress hjælper du dit barn til bedre at kunne håndtere hverdagen og dets udfordringer.
  6. Tweens er små IT-eksperter
    Aldrig før har børn vidst så meget om IT og teknologi som de gør i dag og bruger Internet, sociale medier, mobiltelefon, ipad og tv i stor stil. I den forbindelse kan det være fornuftigt, at du som forældre sætter nogle begrænsninger på, hvor meget tv din tween må se i løbet af dagen, eller at han/hun fx ikke må sms eller snakke i mobil under måltiderne. Det kan også være en god ide at sætte sig og gå online sammen med din tween og se, hvilke sociale medier han/hun benytter og hvilke website der ofte besøges. Det så du har en ide om, hvor han/hun færdes på Internettet og kan snakke lidt om de faldgruber, der kan være visse steder.

Skrevet af umame d. 27-11-2017 i Tweens og teens