Forbrugs- eller hjerternes fest?

Julestress - hvornår er der tid til hyggen?

Kulden bider i kinderne, butikkernes lys laver genskær i det glimtende krystallignende sne på gaderne. Gågaden er fyldt med syngende børn og voksne iklædt nissekostumer, i håb om at sprede juleglæde til de forbipasserende. Det er så her glansbilledet ødelægges, for de forbipasserende lægger sjældent rigtigt mærke til at det smukke december julehygge, gaderne fyldes med. De fleste mennesker glæder sig utrolig meget til jul. Glæder sig til, at kunne glæde os selv og hinanden med gaver, men er glæden virkelig kun i gaverne?

Unødvendig forbrugsfest

Lange ønskesedler skrives i hjemmene. Der arrangeres “store juleshoppedag”, hvor de mange tusinde kroner skal forbruges. Alle de store dyre gaver købes for at glæde hinanden. Unge som gamle lever i en overbevisning om, at den perfekte jul, kun er den jul, hvor gaverne overgår julen sidste år. Udover gaverne, skal alverdens julefrokoster og familiesammenkomster også passes. Her handler det igen om, at overgå hinanden med mængden af mad, og målet er først nået, når folk kan trille hjem.

Noget med ham der Jesus?

Alt fra nyeste Iphones til Gucci tasker fylder ønskesedlerne, men mange glemmer, hvorfor det egentlig er, at vi holder jul. Julen udspringer jo af fejringen af Jesus’ fødselsdag, det er desværre noget mange glemmer i juletiden. Det bliver i stedet fokus på at skulle udleve den klichéagtige juleidyl. Juleidyllen med store flotte sirlige juletræer, julemad der helst skal opnå gourmetlignende niveauer, gaveræs som skal overgå sidste år, og julelys i alverdens farver, der bomber hele villakvarteret. Tænk sig, at alt det ræs her, egentlig er startet af en kristen begivenhed, hvor en helgen er født!

Tag forskud på nytårsforsættet

I år skal det være! Kunne vi måske prøve at skrue lidt ned for hele forbrugsfesten, og i stedet nyde at have tiden til hinanden, drikke en kop varm kakao i kalenderlysets skær, slappe af med julekalender og familiært selskab. Huske på, at juleaften ikke handler om hvad man præsterer, men hvem man præsterer med. Det lyder som en kliché, men det nedsætter vores forventninger, og på den måde undgår vi skuffelse. Samtidig hjælper det os til at finde tid til at nyde julen. Det vil da ihvertfald være et passende nytårsforsæt at tage forskud på.

Skrevet af Julie Hölck Østergaard d. 22-11-2019 i Fritid, Tweens og teens