Ferie i nabolandet?

Sommerferie i Sverige - oplev natur og storby familieferie - venneferie - mustsee

Grænserne begynder at åbne igen, og vi har en god anbefaling til dig: Nabolandet Sverige. Det er faktisk EU´s tredje største land, og det store land byder på alt fra storbyferier til lækre naturoplevelser. Med mange oplevelser spredt ud over landet, findes der noget for alle, hvad enten det er en tur med vennerne eller en familieferie. Vi har samlet en guide sammen med Sveriges guldkorn til dig; Læs videre og bliv inspireret. Hvad lyder mest spændende i dine ører? 

Storbyferie:

Vi starter i Göteborg, Sveriges næststørste by. Her møder du Sveriges vestkyst, en kyst fyldt med klipper og flotte miljøer. Hvis du er glad for hav og sol, kan du blot tage de charmerende sporvogne til endestationen ”Saltholmen” og hoppe i havet fra klipperne ved siden af havnen. Göteborgs by er fyldt med flotte caféer og dejlige restauranter mellem de hyggelige gader. Området ”Haga” er et af de ældste byområder i Göteborg, med en fæstning fra det 17. århundrede, hyggelige forretninger og med caféer som er kendte for deres store kanelsnegle. Det er helt klart et besøg værd.

Hvis du har lyst til at udforske teknik og naturvidenskab, kan du besøge Universeum. Universeum er Skandinaviens største videnskabscenter, hvor du kan opleve 9.000 m2 af eventyr i form af tropisk regnskov, imponerende akvarier og spændende eksperimenter. Du kan opleve livet som kemiker eller se, hvordan det er at være astronaut. Universeum er spændende for hele familien og sørger for at overholde alle regler omkring Covid-19.

Tager vi lidt længere nordpå, kommer vi til Sveriges hovedstad Stockholm, som byder på uendeligt mange muligheder. Her kan du opleve østkysten og Sveriges ”Skärgård” som er utroligt flot. Her kan du tage videre til de mange forskellige øer, eller bare nyde kysten ved de mange caféer og restauranter. Tilbage inde i byen er Sergels torg, det store torv i midten af byen med shoppinggader i alle retninger. Et must er også at tage til bydelen ”Gamla Stan” som betyder ”den gamle by”, hvilket den også lever op til. Der er farverige bygninger fra det 17. og 18. århundrede samt den middelalderlige katedral og kongens officielle residens, det royale palads. Du finder også restauranter, der byder på nynordiske kulinariske oplevelser.

I Djurgården i Stockholm kan du besøge Skansen, som er et rigtig populært frilandsmuseum og zoologisk have fra 1891. Her kan du møde Skandinaviens vilde dyr, såsom elge, bjørne og rensdyr eller kigge på de flotte huse helt tilbage fra 1200-tallet. Du kan opleve, hvordan svenskerne levede tilbage i tiden igennem f.eks. glaspusteri eller andre håndværk. I Stockholm ligger også Tekniska Museet, som er en fantastisk oplevelse for alle, som har små genier i os. Her kan du lære dig, hvordan det hele hænger sammen, og mærke og forstå teknikken i samfundet. Det er en rejse fra industriens barndom til fremtidens visioner. Det eneste du skal er, at komme og være nysgerrig.

Naturferie:

Er du et naturmenneske og klar til at tage endnu længere nordpå? Så er ”fjällen” i Sverige en fantastisk god idé! At vandre i de svenske bjerge giver dig uforglemmelig flotte naturoplevelser. Du kan f.eks. tage til skiområderne Vemdalen eller Åre, hvor de ellers snedækkede bjerge om sommeren byder på grøn natur og flotte udsigter. Sveriges mest kendte vandringsrute er Kungsleden, der er hele 440 km lang og tager en måned at vandre. Det skal dog ikke skræmme dig væk, for den kan også deles op i kortere ture. En anbefalingsværdig tur er fra Hemavan til Ammarnäs, den sydligste del af ruten. Denne del af fjällen byder på unikke udsigter og flot natur.

De to største svenske øer, Öland og Gotland, byder ligeledes på flot svensk natur. Der er både mange pladser til at opleve den svenske campingsommer eller for at leje hytter rundt omkring på øerne. Bare at cykle rundt og nyde naturen er en sand sommervinder for mange. Et must er at se raukerne, som er et vartegn for øerne. Det er kalksten, som er blevet formet af vand og vind, der opstår i alle tænkbare figurer og former. Gotlands største rauk ligger i Lickershamn og hedder Jungfrun. Er du tosset med vikinger, er der også en hel vikingeby på Gotland, klar til at blive oplevet!

Tilbage til vestkysten. Nord for Göteborg finder du mange charmerende øer og kystlinjen er unik. En af øerne hedder Tjörn og ligger ca. 60 km nord for Göteborg og er Sveriges sjette største ø. Tjörn byder på smukke badeoplevelser og en hyggelig stemning. En gang om året holdes Tjörn Runt, som er en populær sejlekonkurrence, hvor OL-mestre og familiesejlere samles, hvor alle deltager i den samme konkurrence. Det er blot at tage plads på en af de mange flotte klipper, spise en kanelbulle og nyde den gode udsigt og de dygtige sejlere.  

Gemmer der måske en cyklist inde i dig, som er klar til at blive udfoldet i sommerferien? Så skal du til Landskrona og cykle Hven rundt. Turen er 13,5 km og byder på grusstiger og småveje. Her kommer du både til at se Danmarks- og Sveriges kyst samt Hvens tre havnebyer. Der kan nemt lejes cykler til turen. Er du mere til vandring, kan du sagtens også nyde turen på gåben, hvilket vil tage omkring 4-5 timer.

Kiviks Musteri er et mosteri der bl.a. laver æblemost, juice, cider og frugtgrød. Her kan du følge æblets forvandling til lækre drikke og lære alt om æblets muligheder. Der er flotte haver og dejlige restauranter. Kiviks Musteri blev etableret i 1888 og er et familiedrevet mosteri, der nu er inde på den 5. generation. Det ligger i Österlen, i sydøst Sverige. Det er et besøg værd, hvis du vil lære mere om mostproduktion og samtidigt nyde en masse lækre smagsprøver.

Børnefamilien:

Hvis du vil tage børnene med til Sveriges bedste temapark, er det helt klart High Chaparral i Småland, som I skal forbi. High Chaparral er en oplevelsespark, hvor du træder ind i en verden af Wild West som det var i USA i 1870erne. Der er cowboys, som går omkring med seksløber i bæltet, flotte saloons og hoteller. Du skal blot gå omkring og nyde den unikke atmosfære og underholdningen, som konstant kører i parken. Du vil endda møde High Chaparrals helt egen helt, Lucky Luke.

Vil børnene opleve de vilde dyr, er Kolmården et udmærket valg. Her trædes der ind i en hel verden af safari og eksotiske dyr. Alt fra giraffer til delfiner og delfinshows. Du kan endda tage en safarigondol og svæve over de vilde dyr. Kolmården har mere end 60 forskellige vilde dyrarter. Parken har en skøn atmosfære og er tiltænkt til børnefamilierne, hvilket man tydeligt kan se igennem hele parken.

To andre børnefavoritter er Astrid Lindgrens Värld og Skara Sommarland. Men pga. coronakrisen, er disse begge lukket, men de bliver lige nævnt, for at give inspiration til fremtidige planer med børnene i Sverige. Skara Sommarland er en forlystelsespark og vandland, hvor man som barn føler, at der er uendelige bademuligheder i alle de forskellige vandrutsjebaner. Astrid Lindgrens Värld er, som navnet beskriver, en hel verden af Astrid Lindgren og hendes fantastiske fortællinger.

Til sidst kan vi også i disse tider anbefale Småland, og alle de flotte søer, der ligger midt inde i skovene. Når sommerferien endelig kommer, er det utrolig skønt at leje en hytte ude i skoven og nyde af de mange hyggelige søer rundt om i Sydsverige. Der er ro og plads både til at slappe af og få hygget helt igennem med familien. Samtidig er det rigtig lækkert at bade i de små søer, hvor vandet altid er varmere end i havet.

Sidst men ikke mindst, husk at spise Köttbullar mindst én gang på dit besøg i Sverige!

Skrevet af Lovisa Thorstensson d. 11-08-2020 i Fritid, Tweens og teens