Farvel til den sydlandske farvelade

modefarver 2020, jordfarver brun hvid beige grå efterår vinter fashion outfit

Helt farvel til farver bliver det ikke. Men i hvertfald kunne man til dette års anden og sidste modeuge se, at de typiske danske farver får en større betydning igen. Det har som alt anden mode noget at gøre med, verdens og menneskets udvikling.
Det er egentligt ikke så mærkeligt, at man ser de lidt mere neutrale farver, når sommeren er ovre. Men det er ikke helt tilfældigt, at mode og farver skifter, som de gør. Det skyldes typisk heller ikke blot, at årstiderne skifter, der ligger ofte mere bag.

Hvad er de typiske danske farver?

De sidste par år er hele farvepaletten blevet indkorporeret i mange danskeres klædeskabe. Derfor kan det måske være svært at huske, hvad typiske danske farver egentlig er, og måske har de ændret sig. Tendenser har det med ikke at leve for evigt, derfor bliver det spændende at se, om de mange farver forbliver en del af danskernes mode go-to’s. I hvertfald siges det, at farver gør glad. Det skal der argumenteres grundigt for, at overtale nogle om, at de typiske danske mode farver gør. Til dem som har glemt det eller ikke ved det, så har danskere altid været kendt for, at gå rigtig meget i: sort, hvid, grå og jordfarver.

Hånd i hånd med fremtidens mode

De måske lidt kedelige farver, danskere førhen har været kendt for at gå i, kan nu få en renæssance i modeverdenen. Ikke blot i Danmark, men i hele verdenen.
Bærerdygtighed bliver en vigtigere og vigtigere del af branchen, og for forbrugerne. Egentlig har de nedtonede farver, ikke nogen særlig sammenhæng til hverken naturmaterialer eller bæredygtighed mere. Man kan sagtens farve tøj, på en bæredygtig måde. Men rigtig mange forbinder alligevel de ting med hinanden. Det vil komme til udtryk, når det rigtigt slår igennem med bæredygtighed i tøjbranchen. Det kan allerede ses, på de mange miljøbevidste tøjentusiaster. Her ses bæredygtige materialer særligt i deres naturlige farver.
Moden har altid været en måde, at vise ens personlige holdninger på. I dette tilfælde vil de sandfarvede hørbukser udlevere budskabet bedre end de røde, fordi de har en tydeligere symbolik.

Krisetider

Ofte ses de mere neutrale farver, når lande gennemgår kriser. Fordi det for mange mennesker føles mere trykt og hyggeligt, at gå i nedtonet tøj. Sammenhold i disse tider bliver også vigtigere. Det er ikke sejt, at gå rundt og vifte med sin designerjakke til 20.000, når mennesker hver dag mister jobs, må lukke virksomheder og taber store pengebeløb. Det er ligeledes heller ikke sjovt at vise, at man er i en af de kategorier.
Derfor kommer der ofte i sådanne tider, en fælles neutral/sympati bølge. Dermed siger ingen “her kommer jeg” med sit tøj, og ligeledes ses det ikke, at folk der plejede at være med på moden, måske ikke er det i en periode.
Det kunne blandt andet ses under finanskrisen og nu har covid19 bragt lande, og et utal af mennesker i svære økonomiske situationer. Derfor har man på mange influencers sociale medier kunne se joggingsæt, færre farver og generelt mere behageligt tøj.

Typisk vil man modsat dette, se en større tendens til at flashe dyrt tøj, tasker, biler osv., når der opstår økonomisk optur.

Forsvinder farverne nu?

Det er for mange mennesker svært at forestille sig, at de mange farver kommer til at forsvinde fra den danske stil igen.
Det er svært at sige, om det vil blive tilfældet. Det vil kræve en længere observation at se, om det blot er en modetendens, som så mange andre, ebber ud og forsvinder igen.
En god ting, denne farverige periode har ført med sig er, at den har overskredet grænser og udfordret mange. Dermed er mange danskere, blevet mere modige i deres tøjvalg. Det vil forhåbentligt gøre, at nogle tager det med sig og fortsat klæder sig farverigt, selvom det måske ikke er moderne mere om et år. Tøj skal gerne skabe glæde hos personen, der har det på, og afspejle hvem man er indeni. Det er det vigtigste. Man kan som sagt også få naturmaterialer, som er farvet på bæredygtig vis.

Skrevet af Anna-Sofie Dall Johansen d. 05-10-2020 i Bæredygtighed, Tøj & mode