Et efterskoleår er skudt i gang

Efterskole.teenstyle.blog

Efter ni års folkeskole vælger mange danske unge at starte på en af landets efterskoler. Og for de fleste er den første måned på efterskole allerede ved at være forbi. De unge mennesker oplever nu en helt ny og anderledes hverdag med masser af nye bekendtskaber og aktiviteter – og ikke mindst følelsen af at stå på egne ben uden deres forældre – måske for allerførste gang. En kendt sætning om det at gå på efterskole lyder, at ét efterskoleår svarer til syv menneskeår. Læs med her, og bliv klogere på noget af det, der gør efterskolen til mere end blot en skole.

At tage ansvar for sig selv og andre

Under et efterskoleophold lærer de unge mennesker meget om at tage ansvar. Først og fremmest for sig selv – men også for andre og hele fællesskabet på efterskolen. Det lyder måske som en kliché, men sokkerne vasker ikke sig selv og toilettet bliver ikke rent, uden nogen får det til at ske. Det er nu de unges egen opgave at sørge for, at fællesarealerne skinner og at gulvet på værelset kan ses. Men der bliver ikke kun taget ansvar med hensyn til det praktiske. Det er nemlig efterskoleskik, at man bor flere på det samme værelse. Nogle gange to og to, andre gange tre og tre – eller flere. Fælles er, at man bor tæt op og ned ad andre unge mennesker, som man skal blive enige med og tage hensyn til. Og det lærer man en del om respekt og tolerance af. På en efterskole bliver der regnet med, at eleverne overholder aftaler og kan finde ud af at møde til tiden. Og fordi der også typisk er rigtig mange aktiviteter og udflugter, lærer de unge, at det inkluderer dem i fællesskabet at overholde aftaler og tidspunkter. For det er ikke fedt, at sidde som den eneste tilbage på skolen, mens vennerne hygger sig og har det sjovt på en udflugt.

Personlig og faglig udvikling

Hvis et ungt menneske er blevet skoletræt i løbet af sin sidste tid i folkeskolen, kan et år på efterskole med stor sandsynlighed gøre det sjovere at gå i skole igen. På de danske efterskoler er fagene dansk, matematik og engelsk obligatorisk. Men langt de fleste efterskoler tilbyder en række forskellige valgfag. Alt fra musik, ridning og billedkunst til kajak, parkour og filosofi. Efterskoleåret er en tid, hvor de unge mennesker kan prøve en masse forskellige ting af og mærke efter, hvad der interesserer dem. På den måde kan de måske få øjenene op for, hvad de gerne vil bruge deres tid på eller uddanne sig til i fremtiden.Selvom man måske har kendt sine lærere i folkeskolen gennem mange år, er relationen til lærerne på en efterskole noget helt andet. Lærerne opholder sig på skolen i elevernes fritid og er allesammen med til stort set alle skolens arrangementer. Derfor har lærere og elever også meget med hinanden at gøre udenfor klasselokalet. Det skaber rigtig gode forudsætninger for undervisningen og det faglige udbytte af den, at lærerne kender de unge socialt og taler med dem hver dag. Magasinet Liv skriver faktisk, at der er flere unge, der har været på efterskole, der gennemfører en videregående uddannelse, end dem, der ikke har været på efterskole.

Vigtige relationer og social udvikling

Fordi de unge lever så tæt sammen, lærer de hinanden rigtig godt at kende. De får talrige oplevelser i hinandens selskab og oplever hinandens styrker og udfordringer. Mange efterlader derfor også efterskolen med venner for livet. I løbet af efterskoleåret udvikler de unge sig socialt, fordi de skal navigere blandt mange forskellige sammensætninger af mennesker i forskellige sociale sammenhænge.

På en efterskole er der mange unge mennesker med forskellige viljer, og ind i mellem vil der opstå konflikter. Men det vil også lære de unge at se tingene med andre øjne og styrke dem i at håndtere konflikter. Og det er gavnligt for deres videre færd i livet. På efterskolen kan de unge i starten opleve, at nogle ting er grænseoverskridende og hiver dem ud af deres tryghedszone. Men det lærer de også noget af og vokser som mennesker. Det kan være rigtigt hårdt, at starte på efterskole, fordi alting er anderledes end derhjemme og man kan føle sig meget alene. Opstår tvivl om efterskoleopholdet – både hos unge og forældre – er der hjælp at hente. Læs med her.

Færre fordomme

Hver efterskoleelev kommer med hver sin baggrund og opvækst. Ved at lære hinanden at kende lærer de unge at afholde sig fra at dømme noget, før man har lært dem at kende. De unge lærer, at ens bedste ven eller soulmate faktisk sagtens kan ende ud med at være en af dem, man kke brød sig så godt om i starten af året.

Et frirum for det sociale?

Midt i alt det sociale der foregår, kan alle få brug for et pusterum og give hjernen ro. Og det er der også plads til på en efterskole. Man kan altid lukke døren ind til sit værelse eller gå en tur for sig selv. Magasinet Liv beskriver rigtig fint efterskoleåret som et år, hvor man sagtens kan være alene, men ikke behøver at være det.

Skrevet af Nina Pehn d. 23-08-2019 i Skoleliv, Tweens og teens