Er efterskole noget for alle?

Efterskole_blog.teenstyle

For nogle unge mennesker er et efterskoleår det helt rigtige. Og det er noget, de kan mærke i maven allerede den første uge. For andre er det benhårdt arbejde at starte på efterskole – og ofte forbundet med utryghed, savn og hjemve. Og så spørger man sig selv; er efterskole alligevel ikke noget for mig? Som forælder til et ungt menneske på efterskole, kan savnet gøre ondt og bekymringerne fylde meget. Men man kan gøre meget for at imødekomme udfordringerne. Læs med her.

For nogle unge kan det være rigtig hårdt at starte på efterskole. De har sagt farvel til alt det velkendte og goddag til en helt ny tilværelse. Der er mange ting, der kan give anledning til, at efterskolen pludselig føles som et helt forkert valg. Måske lever efterskolen ikke op til det unge menneskes forventninger. Måske oplever den unge problemer med at falde til eller at kunne slappe af blandt mange mennesker. Måske er det en blanding – eller noget helt tredje. Det kan være svært for de unge at sætte ord på. Men det er helt naturligt. Og højst sandsynligt er man ikke den eneste, der har det svært med at starte på efterskole.

Kræver tid og hårdt arbejde

Det er en god ide ikke at give op på efterskolen for tidligt, selvom det er hårdt. For det kræver noget, at give slip på det derhjemme og engagere sig i et helt nyt og måske overvældende fællesskab. Det kan være grænseoverskridende og udfordrende. Men det også være lige det der skal til. Det kan tage noget tid at komme til at føle sig tryg ved omgivelserne og falde til. Og det er helt okay.

Samarbejde mellem unge, efterskole og forældre

Mange efterskoler lægger vægt på, at det er vigtigt at lade skolen hjælpe til så meget som muligt, når de unge har det svært. Det er vigtigt, at de voksne på skolen inddrages i de unges tanker og udfordringer, så snart de opstår. For efterskolens voksne er eksperterne på at løse de udfordringer, der kan ramme de unge i forbindelse med efterskolestarten. 

Midtfyns Efterskole skriver blandt andet, at det er vigtigt, at de unge får hjælp fra de voksne på efterskolen, så de kan blive klogere på deres egen reaktion. Som forælder er det vigtigt at fortælle sit barn, at I tror på, at det kan klare det ved at arbejde hårdt for det. Og måske kan det osgå være en idé at tale med sit barn om at se efterskoleopholdet som en forberedelse på ungdomsuddannelse eller det at flytte hjemmefra. Ifølge Sorø Gymnastikefterskole er det vigtig som forælder at give de unge tid til at falde tid og at bakke op om arrangementer, opvisninger og forældredage.

Som forælder er det altså vigtigt at stole på, at efterskolens voksne holder øje – og taler med barnet. De skal nok give jer besked, hvis de er bekymrede for, om jeres unge menneske kan komme igennem sine udfordringer. Kommer den unge “aldrig” til at synes om at være på efterskole, er det en anden sag. Og han eller hun må samarbejde med forældrene og skolen om, at finde en anden løsning, der kan gøre ham eller hende glad.

Udfordringer som forælder

Som forælder er det er helt normalt at reagere på, at ens barn er på efterskole. Det fortæller psykolog Heidi Agerkvist til Politiken. Ifølge hende reagerer man som forælder, fordi den fysiske afstand til barnet er en konkret forandring i den nærhed, man tidligere har haft. Hun fortæller, at det er vigtigt at have tillid til, at intet nyt fra de unge er godt nyt. For indtrykkene på en efterskole er mange. Og det er ikke altid de unges tid rækker – og så får de måske ikke lige ringet hjem. Ifølge Heidi Agerkvist skal man se sit barns efterskoleophold som et udtryk for, at man har skabt et ungt menneske, der har mod på at træde ud i verden. Og hun fortæller også, at de unge som regel er blevet stolte og selvstændige mennesker, når de vender hjem.

Agerkvist fortæller, at det er vigtigt at trøste og opmuntre sit unge menneske, hvis han eller hun ringer hjem og er ked af det. Som efterskolerne selv påpeger, må man ikke forsøge at løse problemerne hjemmefra. I stedet skal man bede sit barn om at kontakte en voksen eller en kontaktlærer på skolen, fordi det er dem, der kan hjælpe bedst der, hvor de unge er.

Læs flere mere om Agerkvist råd til forældre til børn på efterskole her.

Skrevet af Nina Pehn d. 29-08-2019 i Skoleliv, Tweens og teens