DET SUNDE UDELIV, Frisk luft og fysisk aktivitet

Udeliv

De 8-12 åriges fritid bliver i dag i langt højere grad brugt på aktiviteter indendørs end tidligere. Foran ipad’en, den bærebare, tv’et eller mobiltelefonen. I fuld gang med at spille, surfe eller chatte med vennerne. Men der er flere gode grunde til, at man som forældre forsøger at opmuntre sine tweens til også at foretage sig aktiviteter udendørs. Ud over at bidrage til et bedre fysisk velbefindende har udeliv og udendørs aktiviteter også stor indflydelse på psyken og kan hjælpe på problemer som stress samt øge din tweens selvværd og sociale færdigheder. 

Frisk luft og fysisk aktivitet har gennem mange undersøgelser vist sig at have en stressdæmpende effekt, samt hjælpe på hukommelsen og indlæringen. Derfor er det en meget god grund til at lokke sin tween lidt ud i naturen.
Et aktivt udeliv kan også være med til at opbygge din tweens selvværd, hvad enten det er sportsaktiviteter, sociale aktiviteter som fx spejder eller bare simpel leg som at klatre i træer eller gå på opdagelse i naturen . At blive udfordret på nye måder, få nye oplevelser eller nå nye mål kan giver dit barn stor tilfredsstillelse og følelsen af at være god til noget. Derudover kan det også udvikle dit barns sociale færdigheder både gennem samarbejde og teamwork, men også ved selv at prøve kræfter med forskellige aktiviteter og udfordringer.

Selvom dit barn måske ikke har den store interesse for udendørs sportsaktiviteter som fx fodbold eller løb er der et hav af andre aktiviteter, der både er sjove, giver motion og frisk luft. Nedefor har vi beskrevet nogle forskellige aktiviteter.

Spejder- og friluftliv
Som spejder deltager man aktivt i et fællesskab, hvor de fleste aktiviteter foregår udendørs. Man tager på hiketure, orienteringsløb, laver bål, tager på lejerture og en masse andre spændende aktiviteter. Ud over det at gå til spejder giver en god fornemmelse for naturen og udelivet, giver det et godt socialt netværk og sammenhold samt en masse spændende udfordringer. Du kan læser mere om at være spejder her  

Klatring
Klatring er en sport, der vinder mere og mere indpas – også blandt tweens. En sport, der udfordre motorikken samt udholdenheden og samtidig er rigtig sjovt at prøve kræfter med. Den kan både dyrkes ind og ude og er en fleksibel sport, som man kan dyrke individuelt eller sammen med venner og familie. Læs mere om klatring her og find en oversigt over klatre klubber i Danmark

Skateboarding
Et skateboard er både et transportmiddel men også en sport, hvor man kører på ramper og laver forskellige tricks. På mange skoler eller fritidsklubber er der skateboard baner tilgængelige.

Sejlads/surfing
Sejlads er en udendørs sport, der giver tweens mulighed for at opleve mange facetter af en friluftsidræt fx. naturoplevelser, personlig udvikling, sociale relationer samt sjov og konkurrencer. De fleste danske sejl- og surferklubber har et tilbud til børn og unger, der gerne vil lære at sejle eller surfe. Det kræver dog at din tween godt kan lide at være udendørs, har et godt gå-på mod og ikke er bange for vand. Du finder her en oversigt over sejlsports klubber i Danmark, der har tilbud til børn og unge:  

Cykling
Måske holder din tween af og cykle og indenfor denne sportsgren er der også forskellige muligheder så som fx. landevejsløb (hvor der køres langt), cykelcross (hvor der køres i terræn) og BMX (hvor der køres på ramper). Tweens, der går til cykling får trænet benmusklerne, udholdenheden og konditionen. Du finder en liste over klubber, hvor tweens kan gå til cykling her.

Fisketur
En fisketur er en god mulighed for samvær og fælles oplevelser sammen med din tween. Det giver tid til fordybelse, ro og en god samtale men samtidig kan der også gå lidt sport i at fange fisk. Du kan læser mere om fiskeri her samt finde oversigt over egnede fiskesteder.

Vandre- eller teltture
Vandre- eller teltture er også en rigtig god måde at få din tween med ud i naturen og ikke mindst til at deltage i fx en hyggelig weekend aktivitet for hele familie. Rundt om i landet findes der mange naturskønne områder, der indbyder til lange gåture eller til at slå et telt op og lave “lejerhygge”. Find ideer til vandreture her

Parkour
Parkour er en bevægelseskunst for folk i alle aldersgrupper. Den er en aktivitet, hvor det gælder om at komme fra et sted til et andet kun ved brug af kroppen og via trapper, vægge, afsatser, bænke og hvad der nu ellers er i nærmiljøet. Rundt om i landet tilbydes der træning med uddannede instruktører i aktiviteten. Du kan læse mere om disciplinen her

Rulleskøjter
Rulleskøjteløb er en sjov sport, hvor alle kan være med uanset alder, køn og niveau. Det er en leg, en familiesport, en konditionsbooster samt en konkurrencesport.  Mange tweens dyrker rulleskøjteløb sammen med vennerne på den lokale vej eller p-plads. Rulleskøjteløb kan opdeles i følgende kategorier: Fitness og Speed, Kunstløb, Skaterhockey, Inlinehockey, Streethockey og Aggressiv.
Tweens som dyrker rulleskøjteløb får både god motion og får trænet deres styrke, balance og koordinationevner. Derudover får de også masser af frisk luft. Hvis du vil vide mere om rulleskøjteløb så se her

Skrevet af teenstyle d. 22-11-2016 i Fritid