Det handler om mindset

find dit mindset i hjernen, positiv, selvtillid tankegang, signaler til hjernen, bliv et bedre menneske

Vores mindset er ikke noget, de fleste af os går og tænker over i hverdagen. Vi tænker, som vi altid har gjort og skænker det ikke en tanke, at vi måske skal ændre på vores tankegang. Det kan være du allerede nu har givet op på den matematikaflevering, du har for til næste uge. Det kan også være, du bare sidder og venter på, at engelsktimen er overstået, så du kan komme til pause. Måske er du en af dem, som ikke føler sig god nok til at melde sig på det lokale fodboldhold. Hvis du er en af dem, kan det være du har et forkert mindset.

Hvad er mindset

Mindset er den måde, du tænker på. Det er en række tanker, som kan styre den måde, du handler og agere på. Du kan have et positivt mindset. Når du har et positivt mindset, ser du glasset som at værende halvt fyldt. Det betyder, at du ser løsningsorienteret. Udfordringerne, der møder dig, ser du ikke som et problem. Du ser på tingene med positive øjne og er motiveret!

Har du derimod et negativt mindset, ser du glasset, som værende halv tomt. Udfordringerne virker umulige for dig og bliver hurtigt et problem. Måske giver du meget hurtigt op, fordi det ikke viser nogen nytte lige i nuet. Du lægger kun mærke til det negative. Det betyder, at når du kun lægger mærke til alt det negative, går du glip af de positive fremskridt. Derfor bliver dit projekt, du havde set frem til at lave meget hurtigt irriterende og blot en skal-opgave. 

Growth mindset og fixed mindset

Fixed mindset

Når du har et fixed mindset, stopper du dig selv og din udvikling. Det kan være svært at tænke positivt i svære situationer – men prøv alligevel. Med et fixed mindset ser du frustreret på nye udfordringer. Det hele er sort eller hvidt, enten kan du eller også kan du ikke. Du koncentrerer dig kun om det, som du er naturligt god til. Det skænker dig ikke en tanke, at du kunne blive god til noget, hvis du øver dig. Feedback bliver ikke konstruktivt, men det rammer dig personligt. Du kommer med dårlige undskyldninger og laver de samme fejl igen og igen. Derfor forbedrer du dig ikke.

Growth mindset

Med et growth mindset tænker du mere problemorienteret. Du kan lide at prøve nye ting, og du er vedholdende, når der er nye udfordringer i dit liv. Du går til opgaverne med en positiv indstilling, som gør, at du er mere åben. Den positive indstilling gør også, at din hjerne er mere modtagelig overfor nye informationer. Når du får feedback, tager du det ikke, som en kritik af dig personligt. I stedet for, bruger du feedbacken til at forbedre dig. Du lader dig inspirere af andres færdigheder og succes og tager ved lære af andres fejl.

Hvordan udvikler jeg et growth mindset?

Det at have et growth mindset er noget, som man hele livet skal tage et aktivt valg for at have. Det er ikke noget, man bare har, men der imod noget man lærer hen ad vejen.

  • Lær at lytte til dine egne tanker, som stopper dig fra at prøve nye ting.

Du skal lytte til den stemme, der siger, du ikke er god nok. Den som fortæller dig, at du lige så godt kan lade være med at prøve. Du vil ikke prøve nye ting, for du vil ikke være dårlig og fejle. Det kan også være en god idé, at spørger ind til andres feedback. Hvorfor mener de, hvad de mener? Det skal du gøre, i stedet for at komme med undskyldninger. Undskyldningerne gør nemlig ikke noget godt for hverken dig selv eller de andre.

  • Fortæl dig selv, at du har et valg.

Du vælger selv, om du vil give op. Det er dig selv og kun dig selv, som kan sætte gang i dine drømme. Vælg det positive mindset og brug tiden på, at finde nye strategier. Det skal du gøre, i stedet for at bruge tid på, at fortælle dig selv du ikke har talent nok. Det er op til dig.

  • Svar dine fixed mindset stemmer med en growth mindset stemme.

Når du møder en ny udfordring og stemmen i dit hoved siger; ”Er du sikker på, at du kan finde ud af det?” Så svar stemmen tilbage, sig det højt til dig selv, hvis det hjælper. ”Måske kan jeg ikke lige nu, men jeg kan lære det.” De mest succesfulde mennesker i verden har fejlet på et eller andet tidspunkt. Hvis man er bange for at fejle og ikke tager chancer, kan man heller ikke blive positivt overrasket. Fortæl dig selv det, når du tvivler på dine evner.

Hver gang du oplever fremgang, vil din selvtillid vokse med opgaven, og dine grænser og evner vil rykke sig.

  • Du har fortalt dig selv, at du har et valg. Så hvad vælger du?

Tag et aktivt valg og vælg et growth mindset. Sker der et tilbageslag, så vælger du at tænke med et growth mindset og hopper op på hesten igen. Gør dit bedste og lad andre inspirere dig. Fokuser på processen; hvad der gik godt, og hvad kan du forbedre til næste gang? Slå ikke dig selv i hovedet, hvis det ikke lykkedes i første omgang, men brug tiden på at samle mere viden.

Tænk derfor på, hvordan dit mindset er, næste gang du møder udfordringer. Om det så er i skolen, eller på boldbanen så er pointen den samme. Tro på dig selv og lad vær med at lytte til de negative tanker din hjerne producere.

Skrevet af Julie Hölck Østergaard d. 26-08-2020 i Personlige indlæg, Tweens og teens