Den lille lomme foran på jeans – hvad bruger man den til ?

Tendstiklommen, kondomlommen, billetlommen, karamellommen, lighterlommen og møntlommen er bare nogle af de navne, vi i dag kalder den lillebitte lomme, der gemmer sig indeni enten højre eller venstre forlomme på rigtig mange jeans-modeller.

Lommen er for lille til at rumme de fleste ting, vi har med os i hverdagen. Alligevel er forsøgene på at finde lige præcis det, der, som Askepots fod i glasskoen, glider perfekt ned den lillebitte lomme, ikke få. For lommen er en drillepind. Lykkes det rent faktisk at få en mønt derned, er det tæt på umuligt at fiske den op igen. Hvis dine jeans oveni købet sidder som smurt på, kan mønten være ekstra genstridig.

Men når den lille lomme nu er så besværlig, kan det næsten virke som et mysterium, at den så stædigt hænger fast i vores jeans. Er det af skønheds- eller stilmæssige grunde – eller er det bare os, der endnu ikke har gennemskuet lommens helt rigtige funktion? Lad os høre, hvad rygterne siger.

Efter sigende blev den lille lomme skabt tilbage i 1800-tallet. Den russisk-jødiske skrædder, Jacob W. Davis, havde opdaget, at nagler var gode at bruge, når han skulle forstærke hestedækkener. Derfor gik han også ud fra, at teknikken ville være god bruge på jeans. I samarbejde med den ikoniske amerikanske tøjproducent, Levi Strauss, designede Davis den lillebitte jeanslomme, der er fastgjort med nagler.

Historien lyder, at den lille lomme er skabt til at skærme en cowboys lommeur mod at få ridser eller gå i stykker. Lommeuret hjalp cowboyen med at holde øje med tiden under lange rideture henover prærien. Uret hang ofte i en lang kæde fastgjort til hans jeans. Derfor blev uret udsat for en hel del strabadser, når det bankede mod hestens krop i vild galop. Med Davis og Levi-Strauss’ lommedesign var uret nu i sikkerhed – og oveni købet nemt at få fat i – på grund af kæden, der var fastgjort i cowboyens jeans.

Lommens historie får os til at tænke på galopperende heste i store støvskyer, skurkejagt og skattejægere. Og ser vi godt efter, finder vi nok også lommen i bukserne på både Indiana Jones, Billy The Kid og Lucky Luke.

Det er også lommens mange år på bagen, der gør den til noget særligt. Kristian Kruse, der er indkøber hos Bestseller, fortæller, at lommen i dag er en uundgåelig del af det klassiske five pockets jeans-snit (jeans med fem lommer), der blev lavet for ca. 100 år siden i USA. Lommen er altså ikke så let at skille sig af med, og ifølge Kristian Kruse, er den en vigtig dekoration, der er med til at fuldende et par jeans. I dag er det mest solgte jeansmærke i verden Bestsellers Jack and Jones. Find jeans fra Jack and Jones her på teenstyle.dk.

Den lillebitte lomme er altså et fortidslevn, der blev skabt til at gøre livet lettere for præriens cool cowboys. I dag er det en udfordring at finde det perfekte formål til den – og hvis du en dag skulle være så heldig at knække koden, er vi helt sikkert mange interesserede! For sagen er, at når en designer vælger at lade den lille lomme følge med i et par jeans, er det ikke fordi, en lighter passer perfekt ned i den, men fordi lommen er en afgørende del af det klassiske jeans-snit.

Skrevet af Nina Pehn d. 11-05-2019 i Tøj & mode