DE UNGE BESTEMMER FERIEN

Situationen hos de fleste børnefamilier er præget af en travl hverdag, hvor familieleg og samvær må vige til fordel for madlavning, indkøb og andre praktiske gøremål. Ferietid skal derfor være kvalitetstid, mener mange forældre, der sætter børnene i højsædet, når der skal vælges ferie. 

På ferier med de små kan man henslæbe timevis i soppebassiner, på sikre legepladser og i børnevenlige, men åh så kedelige restauranter. Det slipper man for med store børn. Men hvis ferien skal blive en succes, så er det stadig dem, der bestemmer farten. Glem alt om kunstmuseer og klassiske koncerter. Hvis kravene er swimmingpool, spaghetti og shopping, så er den ikke længere. De unge bestemmer ferien. Sådan tænker i hvert fald de fleste forældre, viser undersøgelser foretaget af henholdsvis Hotels.com og Kidvertising Agency.

For børnenes skyld
Sommeren er danskernes foretrukne rejsesæson. Hotelbooking-portalen Hotels.com har spurgt 1.495 danskere om, hvem de tager mest hensyn til, når de planlægger deres sommerferie. Det viser sig, at børnenes behov er i højsædet. I de danske børnefamilier vælger forældrene således, at tilsidesætte deres egne ønsker og fokusere på børnenes. Seks ud af ti danskere med hjemmeboende børn fortæller, at det påvirker deres valg af ferie og rejsemål at have deres børn med på ferie. Kun 12 procent svarer, at børnene ikke påvirker valg af ferie og rejsemål. Hos Kidvertising Agency har man fundet ud af, at hver femte barn i de danske familier har direkte indflydelse på valg af sommerferie, og i det hele taget er det ofte børnene, som beslutter, hvad ferien skal indeholde. Når det gælder ferie, bliver demokratiet i familierne altså foldet helt ud. Men selvom børnene har indflydelse, viser undersøgelsen fra Kidvertising Agency også, at der er forskel på, hvad forældrene mener, er børnenes feriebehov og hvad børnene rent faktisk ønsker sig af en familieferie. At tage hensyn til børnene, er derfor ikke nødvendigvis det samme, som at opfylde deres ønsker.

Forældres foretrukne familieferie
Det vigtigste for forældre, er at familien får fælles oplevelser, som alle er involveret i. Der skal være masser af tid til at være sammen – kvalitetstid er væsentligt. Når man er på ferie, er familien væk fra den stressede og travle hverdag. Forældrene prioriterer derfor leg med børnene, når der endelig er tid. Afslapning står også højt på listen. Forældre går også op i, at ferien er ’børnevenlig’, når det gælder hotelpersonale, attraktioner, sikkerhed og adgang til sådan noget som et badeland.

Ifølge forældrene er det vigtigste, at børnene har det sjovt på ferien, og at de samtidig får oplevelsen af, at familien er fælles om noget. Med andre ord vil forældrene gerne have, at børnene mærker, at der er tid til dem. Derudover skal børnene have plads til at røre sig, hvorfor sand og vand spiller en stor rolle på familieferier.

Børns foretrukne familieferie
Mens forældres fortrukne ferieoplevelser er præget af det sociale, så efterspørger børnene mere specifikke aktiviteter på deres ferie med forældrene. Det viser undersøgelse fra Kidvertising Agency. Børnene vil gerne i badeland eller svømmehal, ligesom også badning i havet ligger højt på listen. Besøg på sjove attraktioner som forlystelsesparker er en favorit, ligesom børnene også er særligt interesserede i dyreparker og akvarier, hvor de kan opleve dyr og natur på tæt hold, og gerne få lov til at fodre dyr eller på anden måde selv være aktive.

Så mens forældrene har mest fokus på de sociale aspekter af ferien som samvær og kvalitetstid med børnene, så er børnene mest optagede af at lave sjove, fysiske og konkrete aktiviteter med deres forældre. Heldigvis er der mange ferier, hvor det udmærket kan lade sig gøre, at kombinere både forældres og børns behov i den optimale familieferie.

73 pct. Jeg kommer tættere på mit barn/mine børn i ferien
59 pct. Det påvirker mit valg af ferie og rejsemål at have mit barn/mine børn med på ferie
56 pct. Jeg ønsker, at mit barn/mine børn lærer andre sprog og kulturer at kende, når vi rejser
55 pct. At rejse er en del af mit barns/mine børns opdragelse
34 pct. Mit barn/mine børn er gladere, når de er på ferie
12 pct. Det påvirker IKKE mit valg af ferie at have mit barn/mine børn med

Kilde: Undersøgelse foretaget af Hotels.com blandt 1.495 danskere fra hele landet med hjemmeboende børn

Tekst: Siv Lerce Frederiksen

Skrevet af teenstyle d. 23-05-2017 i Fritid