Coronavirus; Hvad skal jeg dog lave?

Covid-19 Karantæne - hvad skal jeg give mig til?

Du er nok som mange andre danskere hjemsendt fra skole. Du er blevet forbudt at være sammen med andre end dem i din husstand. Undervisningen foregår gennem Facetime med din lærer. Det hele virker så uvirkeligt, og reglerne bliver bare mere og mere strikse. Det kan mest af alt sammenlignes med en overnaturlig film med voldsomme epidemier, vi inderst inde ikke håber kan lade sig gøre. Hverdagen har den sidste uge ændret sig drastisk; håndsprit og mundbind flås af hylderne. Danmark er mere eller mindre lukket ned, du må ikke mødes med dine venner, og måske er det din konfirmation rykket til efteråret. Det hele virker så trist og deprimerende

Men hey! Husk, der er altid lys for enden af tunnelen.

Det hele virker sort og trist, men det er bare, hvilket syn du selv har på det. Det hele behøver jo ikke være nederen! Tænk positivt – 14 dage hjemme, hvor du bare har tid til dig selv, og alle de ting du elsker at bruge din tid på!

Frisk luft og total afkobling

De flestes dagligdage ser nu mere eller mindre ens ud. Du står op om morgenen og sætter dig foran computeren. Laver de ting din lærer har skrevet, du skal. Når du så har “fri”, begynder du måske på en eller anden ny serie på Netflix, spiser noget mad, og wupti, så er endnu en dag gået. Din hjerne og krop bliver træt og sløv af bare at ligge hjemme på værelset.
Du tænker måske: “Jamen fitness er lukket, så jeg kan jo heller ikke komme op og træne.”

Du behøver såmænd ikke fitness for at holde dig igang. Smut i et par løbesko og noget træningstøj, og løb en tur. Hop på cyklen, og cykel en tur. Er du mere til styrketræning? Så læg en yogamåtte eller et tæppe på gulvet, også ellers bare igang med fyldte vandflasker som vægte. Det hele kan lade sig gøre, så længe du bare tager dine forholdsregler. Husk, en cykeltur, gåtur eller en løbetur kan også laves sammen med én veninde eller én familiemedlem. Ministeriet holder ofte pressemøder omkring, hvilke retningslinjer der er. En sætning du bør bide mærke i, hvis du vælger at bevæge dig udenfor er: Er du i tvivl, så lad være. Er du i tvivl, om du bør løbe hen og besøge din bedstemor, fordi det er længe siden, I har set hinanden – så lad være.

Motion gør din hjerne frisk og klar, så 1 times motion om dagen – uden kontakt med andre, er ikke helt dumt. Smid din yndlings musik i ørene, og bare gå i din egen lille verden. Det er også en helt perfekt måde at koble lidt af fra de lektier og skoleting, du sidder med derhjemme.

Tid til at få styr på: “Det gør jeg lige imorgen”

Nu når du alligevel går rundt derhjemme, så har du nok, som så mange andre, en masse hængepartier. Ting, som man bliver ved med at udsætte. Du har tid til at rydde op i alle dine ting. Du kan jo samle det tøj og de ting, du ikke bruger mere, og sende dem til næste loppemarked, der er tæt på dig, eller aflevere det i en genbrugsbutik. Du er måske lidt bagud i skolen, eller mangler at få rentskrevet nogle noter – så er det jo også oplagt at bruge tiden på nu. Udover at ordne alle hængepartierne, så har du også tid til dig selv nu. Lav hjemmebiograf, hold spa-dag, udforsk det store hav af podcast, overvej om dit værelse skal have en make over, eller gør noget andet godt for dig selv – det er nu, du har tiden til det.

Nu når du har ryddet ud i dit tøj, er det da på tide med en ny forårsgarderobe; lige nu har Teenstyle.dk fri fragt ved køb for over 399,- der vil være gældende t.o.m 31-03-2020

Spring ud i noget nyt

Udover, at gøre gode ting for dig selv, så har du nu også tid til at lære noget nyt. Du har måske altid drømt om at lære at spille guitar, tage fede billeder eller at strikke. Der findes heldigvis alverdens videoer og andre typer guides, til at udfolde sine kreative evner, på nettet. Udover at lære nyt, kan du jo også smide dig i sofaen eller sengen med en god bog – bibliotekerne har lukket på grund af Coronavirusen; men igen tilbyder nettet mulighed for et hav af E-bøger. Hvis ikke, du er så meget for at læse, så kan du jo også udfordre dig selv i køkkenet – måske har du et skjult Bagedyst-talent. Sidst men ikke mindst, kan du jo falde tilbage i barndommen, find en Mandalabog, vandfarverne eller et puslespil frem. Lige nu, er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan bruge din tid på.

Sociale sammen, hver for sig

14 dage uden at se sine bedste venner og veninder kan virke som RIGTIG lang tid. Men frygt ej, du lever i det mest moderniseret verden nogensinde. Du har stadig alverdens muligheder for at være “sammen” med dine venner. Ring eller Facetime med dem. Pessimister vil nok sige, at det på ingen måde kan kaldes at være sammen. Den påstand er da også rigtig nok, men hvis du nu skal forbeholde den positive indstilling, så forestil dig, hvordan den her periode havde været, inden teknologien blev udviklet, til det vi kender i dag. Så kunne man snakke om, at det ville være ensomme dage.

Udover at se dine venner gennem skærmen, så er dine forældre og søskende måske også sendt hjem. Udnyt dog tiden til at være sammen med dem også. I dagens Danmark – i hvert fald inden Corona-krisen brød ud, oplever 10-12% af alle danskere symptomer på stress. Det betyder for mange, at de ikke føler, at de har tid til at være sammen med deres familie – på det niveau, de ønsker. Coronavirusen resulterer i, at man skal blive hjemme – det betyder også for mange af dem, der føler sig stresset, at de vil komme ned i tempo, og har tid til at slappe af; På den måde, har de også tid til at være den overfor dig, som du måske har savnet. Så hiv fat i din mor og far, spil et spil med dem, se en film sammen, eller hop i køkkenet og nyd hinandens selskab.

Intet er så galt, at det ikke er godt for noget

Alle snakker om, hvor skidt Coronavirusen er for den globale økonomi, og det er det også, uden tvivl vil det have konsekvenser. Men selv når alt ser sort ud, må man tænke positivt; Vores klima er taknemmelig for Coronas besøg.

Status er pt, at fly holder stille i de fleste lufthavne, bilerne holder i garagen, nogle fabrikker og butikker lukker ned. Alt det som samfundet føler nedslående og trist, betyder i sidste ende, at vi ikke udleder den samme enorme mængder af CO2 og på andre måder forurener klimaet ikke i samme grad, som før Corona kiggede forbi.

I Kina, hvor Coronavirusen udbrød for alvor i starten af 2020, kan man på satellitbilleder fra NASA se, at forureningen stort set er væk. Det skyldes deres totale nedlukning. Vi håber selvfølgelig ikke, at Danmark når til den situation, hvor alt skal lukkes ned. Pointen er bare, at verden nu har bevist, at man godt kan skære ned på udledning og forbrug.

Pas på hinanden; Hjemsendelser og nedlukning er ikke for sjovt – vær sociale uden at være sammen

Skrevet af Julie Hölck Østergaard d. 23-03-2020 i Fritid, Skoleliv, Tweens og teens