Bukser til kvinder har ikke altid været socialt acceptabelt

jeans bukser flared tøj hvor kommer bukser fra Kvinder mode blå sort brun

Igennem historien har kvinder i forskellige kulturer gået med bukser af forskellige udtryk. Man har blandt andet fundet afbildninger fra 470 f.Kr. af bukseklædte kvindelige krigere på oldgræske lerkrukker. Især blandt nomader var bukser populærere, da de ofte levede på hesteryg. Men det har siden været en kamp for kvinder at frigøre sig for kjolen.

Amelia Bloomer

Amelia Bloomer var i midten af 1800-tallet en kæmpe fortaler for kvinderettigheder og advokerede for en beklædningsreform, fordi hun mente, at kvinder skulle gøre sig fri af korsetter og lange, tunge kjoler. Amelia Bloomer mente nemlig, at korsetterne og de store kjoler lagde bånd om kvindernes frihed.

I 1800-tallet var kvinder og mænds roller meget opdelt. Det resulterede derfor også i, at mange mente, at kvinder kun måtte gå med kjoler, fordi kjolen var et symbol på femininitet. Mænd måtte ligeledes kun gå med bukser, fordi bukser symboliserede maskulinitet. Netop denne forestilling om, at kvinder og mænd skulle gå i noget bestemt, var Amelia Bloomer med til at gøre op med.

Amelia Bloomer og hendes medkæmpere syede forskellige typer bukser, for at frigøre sig fra den kultur om, at kvinder skulle bære nogle bestemte klæder, som ofte resulterede i åndenød og hedeture. De mest populære bukser som Amelia Bloomer og hendes medkæmpere syede, var de såkaldte ”Bloomers” – opkaldt efter Amelia Bloomer. De bestod af løse bukser efter tyrkisk snit, med et skørt over.

En lang kamp

Dog skulle det vise sig at være en lang og sej kamp. I sommeren 1851 spredte buksemoden sig til Amerika, hvor det blev anset som et oprør mod den parisiske mode. Den parisiske mode bestod netop af lange, tunge kjoler og korsetter. Selvom om buksemoden spredte sig som en steppebrand i Amerika, blev det først socialt acceptabelt for kvinder at bære bukser i midten af 1900-tallet. Amelia Bloomer forblev en stemmerammet foregangsmand og forfatter helt til sin død i 1864 og skrev blandt andet for en lang række tidsskrifter.

I dag er tingene helt anderledes. Kvinder er i dag langt mere frigjorte og bærer tøj, som den enkelte ønsker. Der er et større udvalg af forskellige bukser, i forskellige farver og materialer i dag; jeans, sweatpants, shorts, i enten gul, rød cowboy og så videre. Vi har mulighed for at vælge til og fra, som vi ønsker. Disse kampe vore forgængere har kæmpet, har været med til, at vi er der, hvor vi er i dag. Takket være Amelia Bloomer og en masse andre kvinder, går vi i dag ubekymret rundt i bukser i forskellige former og farver. Applaus.

Bonus info:

Da Amelia Bloomer var 22 år, giftede hun sig med jurastuderende Dexter Bloomer, som altid støttede hendes aktivisme. Dexter Bloomer opmuntrede hende endda til at skrive for New York Times. Derudover opgav han at drikke alkohol som en del af Temperance Movement.

Temperance Movemnet var en bevægelse i USA, som startede i slutningen af 1700-tallet. En del af den amerikanske befolkning ønskede at dæmpe alkoholforbruget, da flere læger og præster udtrykte alkohollens dårlige påvirkning på folk.

Skrevet af Josephine Maria Møller d. 23-09-2020 i Tøj & mode