Bryd isen, NU!

Hvem skal jeg snakke med - når jeg har det dårligt

Mange tanker kan fylde rundt i hovedet. Vi skal tage stilling til alt det, der sker omkring os hele tiden. I dagens Danmark, er vi gode til at sige ”pyt” til vores problemer, og i stedet bare kæmpe videre med dagligdagens opgaver. Problemerne bygger sig stille og roligt op, og en dag vil det blive for meget. Tårnet vil vælte, og du vil ikke længere kunne skubbe tingene væk. Det er nu, du føler alt går galt.

Men hvad gør du, når det hele så vælter?

Er du okay?/Du er okay

Alle oplever modgang og problemer, der skal forholdes til. Beslutninger skal tages, som kan have stor betydning for en selv, men også de mennesker omkring en. Nogle beslutninger vil i sidste ende virke egoistiske og såre andre. Af den grund kan problemerne hurtigere blive gemt lidt væk, og det er nemmere bare at smide en facade op i stedet. Facaden gør, at du udadtil virker som en gladere person. Men indeni kan det føles mere som ensomhed og Palle alene i verden. Tiden kan føles uendelig lang, at skulle gå og vente på, at nogen bare én enkelt gang siger de få, men utrolig betydningsfulde ord: ”Er du okay?”

Følelsen af at føle nogen bekymre sig om en, kan gøre en verden til forskel. Men hvem kan man egentlig snakke med om det, og hvornår er problemerne ”store” nok til, at blande andre ind i det?

Hvem lytter?

For at slå én ting fast, ingen problemer er for små. Det der fylder, kan være alt mellem himmel og jord, det kan være en ligegyldig misforståelse mellem dig og en veninde, en dum diskussion med mor, at du har mistet en kat, men især også vold fra mor og far, usikkerhed, voldtægter og selvmordstanker.

Det handler om at finde nogen at snakke med problemerne om. Finde en person der virkelig lytter! Det kan være en bedste veninde, eller det kan være en person, der pludselig kommer ind i dit liv, mens du mindst venter det. Mange går med tvivl omkring de mennesker, de omgås. Du møder mennesker hele tiden, men hvem kan du egentlig stole på? Hvordan kan du vide, at de ting du fortæller, ikke bliver brugt imod dig eller sagt videre, især hvis det har været tilfældet før?

Her må du satse. Folk må gerne fejle på sin vej i livet. Fejl bør ikke gøre en svagere, men derimod stærkere, fordi der kan læres af fejlene. Der findes mennesker, du helst ville have været foruden, men samtidig, findes der også mennesker, som faktisk helt ind i hjertet vil dig det godt. De er nærværende og lyttende og klar med et kram, når det er nødvendigt.  

Pas på dig selv

Der findes (desværre) ingen facitliste til, hvordan du kommer gennem de svære situationer og valg i livet. Det handler i første omgang om at have styr på sig selv. Tage én dag, én time eller ét minut ad gangen. Gøre ting for sig selv, du elsker. Være tilfreds med, hvad du ser i spejlet. Hvis du føler dig presset, så vælg nogle ting fra, og brug tid på dig selv. Brug tid på at tømme hovedet. Gør noget din krop kan af sig selv – en tur i efterårsskoven, gør altid noget godt for din krop og dig selv.

Bryd tavsheden

Som sagt, er ingen problemer for små. Det handler om, at du skal have det godt, og ikke føle dig forpligtiget til at gå rundt med en facade hele tiden. Om det er problemer fysisk eller psykisk, vil du altid have mulighed for at få hjælp. Hvis du ikke har nogen omkring dig, du føler, du kan dele tingene med, er der heldigvis stadig mange andre muligheder for at få hjælp.

Hvis ikke du føler, du kan snakke med dine forældre eller venner om det, kan du altid snakke med en lærer fra din skole, eller en af dine venners forældre. Hvis du heller ikke føler, det er noget for dig, eller du gerne vil være anonym, kan du altid tage kontakt til BørneTelefonen. Her kan du skrive med andre unge, som har de samme problemer som dig. Du kan også snakke med en rådgiver, som arbejder for at lytte og hjælpe dig. Det vigtigste er, at få åbnet op og bryde tavsheden.

Du skal have det godt; både indeni og udenpå!

Skrevet af Julie Hölck Østergaard d. 06-11-2019 i Personlige indlæg, Tweens og teens