Badedragten back in business – læs om dens udvikling de sidste 100 år

Badedragtens mode udvikling teenstyle blog

Både under strandsæsonen herhjemme og på solferier i syden har bikinien i mange år været det stykke badetøj, vi har set allermest på piger og unge kvinder. Men nu er badedragten tilbage. Og det har den faktisk været i nogle år. I modeverdenen har badedragten længe været forvist til svømmehallen, men begynder nu at gøre bikinien selskab på stranden. Læs med her, og få et glimt af badedragtens udvikling de sidste 100 år.

Badedragten på mode

Allerede i 2014 udtalte modeblogger Frederikke Toftsø til TV2, at badedragten var på vej ”tilbage”. Men badedragten har ifølge hende aldrig været helt ude – blot fravalgt til fordel for den mere hudvisende bikini. Som modefænomen lige nu, ser vi ikke kun badedragten i forbindelse med bølger og saltvandsbrise. Den bliver nemlig flittigt brugt som bodystocking – og kombineret med et par jeans eller en nederdel. En kombination som især hittede hos piger på sommerens festivaler sidste år. I dag findes der badedragter i alverdens modeller og farver, og rigtig mange store modebrands inddrager badedragten i deres kollektioner. Ifølge Costume er det i 2019 badedragter med udskæringer i skinnende metaller, selvlysende neon, batik, ”tie dye” eller vildt dyreprint, der er populære. Men en sporty badedragt passer også perfekt ind i de praktiske og udendørs-inspirerede modetendenser, vi ser lige nu. Se vores eget udvalg af badedragter til teens og tweens her.

Badedragtens udvikling siden 1920’erne

Badedragten har udviklet sig meget, før den blev til det, den er i dag. Og som de fleste andre modefænomener hænger badedragtens forskellige udseender gennem tiden sammen med samfundets skiftende forestillinger og normer. 1800-tallets normer byggede på kristen tro og moral i de fleste europæiske samfund. Normerne bestemte også, hvordan det var passende for kvinder at klæde sig i offentligheden. Og ingen anstændige kvinder havde lyst til at vise deres bare hud frem. Det var alt for privat. Normerne trak tråde helt op til 1940’erne, hvor bikinien så dagens lys. Alt badetøj ind til da, havde faktisk været ”tøj”.

I 1920’erne var badetøj lavet af uld, der blev meget tungt når det blev vådt. Badedragten dækkede hele maven og ryggen, og strakte sig ned over lårene. Kvinderne bar ofte også lange strømper og havde sko på som en del af deres badebeklædning. I 1930’erne blev det populært med tøj, der sad godt og tæt til kroppen– og som gjorde det lettere at bevæge sig ud i- og op af vandet. Badetøjet blev derfor lavet i lette og strækbare materialer, der ikke sugede vandet til sig. Pasformen på badedragten fremhævede gerne brystlinjen. I 1940’erne begyndte badedragten at ligne en superstram kjole, og i 1946 blev bikinien introduceret. Herefter blev badetøj i to dele populært. Dog var der stadig strenge regler for, hvordan kvinder måtte gå klædt. Og nogle steder var der også forbud mod bikinien. Man kunne faktisk blive arresteret, hvis badetøjet var for kort eller ikke stemte overens med reglerne for kvinders beklædning.

1950’erne til idag

1950’ernes badetøj fik kvinder til at ligne pin-up piger, og var ikke rigtig udtænkt til at svømme i. Badedragten havde støttebøjler ved hofter og talje for at fremhæve kvindens kurver.  I 1960’erne lignede badedragten egentlig 1950’ernes. Men ungdomsoprøret fra 1960’erne forårsagede, at folk blev mindre beskedne og begyndte at vise mere hud. Man begyndte også at solbade, og så var mindre tøj jo rigtig belejligt. Torpedo-bh’en og polkaprikker vandt også frem. 1970’erne var den seksuelle revolution i fuld flor, og folk viste deres kroppe frem. Her blev bikinien helt officiel. I 1980’erne have badedragten ofte skrappe farver i neon. Stilen var sporty, og vi kender badedragtens høje hoftesnit fra den TV-fitness-udøvende Jane Fonda. 1990’erne var den ikoniske serie ”Baywatch” en kæmpe inspiration i modeverdenen. Det sporty look var stadig in, og badedragter med høje snit ved hoften og dyb ryg var populære. I 00’erne var bevægelsesfriheden i højsædet. Yoga, styrke og fitness begyndte at blive populært, og badedragten har derfor skulle tillade stor bevægelsesfrihed. Idag oplever vi ifølge Frederikke Toftsø badedragtens tilbagetog som en del af en retrobølge, og man kan finde badedragter i alverdens former og farver inspireret af alt fra lige pin-ups til Baywatch.

Hvis du har lyst til at se og læse mere om badetøjets udseende og historie gennem tiden, kan du tage et kig på Buzzfeeds video her eller læse med hos DR her.

Skrevet af Nina Pehn d. 22-07-2019 i Tøj & mode