Alt det vi tager for givet

Hvilke fordele har vi i Danmark? Er det godt at bo her

Du sidder i klassen, stirre ligegyldigt ud af vinduet. Læreren snakker om, at I skal på biblioteket i næste time . Efter skole skal du en tur til lægen. På vejen hjem, cykler du forbi en politibil, der har blinket en bil ind til siden for usikker kørsel. De fire ting, du her har oplevet i løbet af din dag, er ting mange tager for givet i Danmark, “for sådan er vores samfund jo bare”. Men er det virkelig det?

Velfærdsstat, hvad er det?

Voksne og politikere snakker ofte om den der velfærdsstat, men hvad er det lige for noget? Velfærdsstaten er en overordnet betegnelse for alle de privilegier, vi har i samfundet i Danmark. I Danmark betaler vi for eksempel ikke for at gå i skole og komme på sygehuset, og dog. I Danmark er der skat, som er en bestemt procentdel af folk over 18’års løn, som går til staten. På den måde betaler vi automatisk for, at vi kan “bevæge” os gratis rundt i samfundet.

Hvordan bruges velfærdsstaten?

Du har måske oplevet, at en fra din klasse, din veninde eller du selv kommer fra en familie med en syg mor eller far, som af den grund ikke har mulighed for at arbejde. I mange andre lande er man sin egen lykkes smed. Sådan er det ikke i Danmark. Folk i samfundet som har et eller andet økonomisk problem, der vil staten gå ind og hjælpe med forskellige former for støtte. Det er sådan, vi kender den danske velfærdsstat. Der bliver sørget for, at danskere ikke ender på gaden uden hus og hjem. De færreste i Danmark tænker i dagligdagen over, hvor meget velfærdsstaten gør for at samle samfundsklasserne i Danmark.

Det kan måske være svært at sætte sig ind i, hvordan det er i andre lande, fordi du kun har oplevet det samfund, der er i Danmark. Bare husk på, at du faktisk bor i et af de lykkeligste lande i verden. Netop det, burde være noget, vi sætter mere pris på i vores hverdag – ihvertfald lidt mere end det vi gør i dag.

Skrevet af Julie Hölck Østergaard d. 10-12-2019 i Personlige indlæg, Skoleliv, Tweens og teens